Priređena promocija monografije “Galerija solidarnosti”


Opštinska javna ustanova “Muzeji” Kotor, povodom Međunarodnog dana muzeja i Noći muzeja, priredila je promociju monografije “Galerija solidarnosti”.

Autorka monografije je mr Marija Mihaliček, istoričarka umjetnosti i muzejska kustoskinja, koja je dugi niz godina rukovodila Galerijom solidarnosti, dok dizajn monografije potpisuju Dimitrije Pajtić i Katarina Jezdović.

Monografija predstavlja dugo očekivani i planirani projekat sa ciljem da se na pravi način i u pravom svjetlu predstavi bogatstvo i raznolikost fonda Galerije solidarnosti, kazala je dr um. Dušica Ivetić, v.d. direktorke OJU “Muzeji” Kotor.

“Kada analiziramo povod nastanka galerije, vjerujem da je ona raritet na svjetskom nivou. Ono što najviše plijeni je koncept nastanka Galerije solidarnosti koji za mene lično predstavlja paradigmu umjetnosti, njenu moć koja je u ovom slučaju nedvosmislena. Smatram da upravo fond galerije, koji je godinama bio zanemaren, treba da krasi zidove ove galerije”, kazala je Ivetić. 

Galeriju solidarnosti čini vrijedna zbirka od 375 likovnih djela koja su gradu Kotoru i Crnoj Gori, u znak solidarnosti nakon katastrofalnog zemljotresa 1979. godine, slali umjetnici i umjetnice Jugoslavije i nekoliko stranih zemalja. Predstavnici opštinskih vlasti prije četiri decenije zalagali su se da Kotor bude dom ovoj likovnoj zbirci. Među najznačajnijim podzbirkama nalaze se Slovenačka grafika, Naiva i Crnogorski ciklus Cate Dujšin-Ribar.

Kotor je s razlogom, istakla je autorka monografije, dobio ovaj vrijedni fundus, jer je, naglašava, grad najveće kulturne baštine.

“Moje emocije su podijeljene. Ja sam ovdje od formiranja ustanove 1992. godine. Moje prvo zanimanje i status bio je kustos istorijsko-umjetničke zbirke u Muzeju grada Perasta. Od 2011. godine, kada smo dobili ovaj prostor, u potpunosti sam se bavila Galerijom solidarnosti. Povod nastanka Galerije solidarnosti poslije zemljotresa je najinteresantniji, kada je čitava Jugoslavija bila u Crnoj Gori i na razne načine pomagala. Umjetnici tadašnjih udruženja i društava jugoslovenskih republika donirali su svoje radove”, kazala je Mihaliček.

Dizajneri monografije zahvalni su na ukazanoj prilici, posebno što je riječ o projektu kulturnog značaja gdje je jugoslovenska solidarnost, objašnjava Pajtić, dokazala koliko umjetnost može da obnovi i tragične događaje.

“Mi dizajneri rijetko volimo da previše pričamo o dizajnu, mi volimo da mislimo da on za sebe nešto govori. Kratko objašnjenje koncepta je da smo popisali sve umjetnike koji su dali svoje radove za fond Galerije solidarnosti na naslovnu stranu i oni predstavljaju zid galerije koji sada čine. A crvena traka jeste ljubav, solidarnost, pomoć.”

Uređivački tim monografije “Galerija solidarnosti”, koja je dvojezična i dolazi na 300 strana, čine mr Mirjana Vukasović, Aleksandra Simeunović, Jelena Vukasović i Irena Mustur. Prevod je uradila Ranka Vilić, lekturu i korekturu Jasmina Bajo, a fotografije Nenad Mandić.

Moderatorka promocije bila je Mileva Mršić, a predstavljanju monografije, kao i stalne galerijske postavke, prisustvovali su između ostalih sekretarka Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti Opštine kotor Tatjana Kriještorac, generalna konzulica Republike Hrvatske u Crnoj Gori Jasminska Lončarević, te mr sc. don Robert Tonsati, kancelar Kotorske biskupije.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


fifteen + 6 =