Priznanje nevladinoj organizaciji Most kulture iz Podgorice

 

 

Za međunarodni projekat pod nazivom „Tina Modoti između umjetnosti i politikeˮ, u okviru kojeg je u maju mjesecu u Crnoj Gori prikazana kolekcija od oko 100 crno-bijelih fotografija jedne od najznačajnih umjetnica 20. vijeka Tine Modoti (1896-1942), predsjednik Republike Italije Serđo Matarela dodijelio je priznanje-medalju nevladinoj organizaciji Most kulture iz Podgorice.

Kolekcija fotografija Modotijeve koja je prikazana u Podgorici i Tivtu u najvećoj mjeri je obuhvatila ostvarenja nastala u Meksiku tokom druge decenije 20. vijeka. Predstavljeno je i nekoliko radova iz Berlina, kao i aktovi i portreti Tine Modoti koje su radili čuveni američki fotograf Edvard Veston i anonimni autori.

Projekat je u okviru programa međunarodne saradnje podržan od strane Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Podgorice, a pod pokroviteljstvom Ambasade Italije u Crnoj Gori izložba je uvrštena u program proslave Dana Evrope 2017. Pokrovitelji događaja bili su i: Turistička organizacija Podgorice, Opština Tivat, Italijanski kulturni centar, Regija Frijuli Venecija Đulija i Opština Udine, te kompanija Terna Crna Gora, a partneri: Fondacija Cinemazero, Porto Montenegro, ULUCG, Metropolis, Fleka, Golbi Print, Costa Design, Jokanović računovodstvo i finansijsko savjetovanje.

FOTOGRAFIJE SA OTVARANJA IZLOŽBE