Prof. dr Marijana Kokanović Marković: Tragom prvog klavira u Kastel Lastvi


TRAGOM PRVOG KLAVIRA U KASTEL LASTVI — PRILOZI ISTORIJI GRAĐANSKE KULTURE PAŠTROVIĆA


GRAĐANSKI SALONI KRSTA I JOVA GREGOVIĆA

Početkom 19. veka Kastel Lastva ili skraćeno Kastio (današnji Petrovac na Moru) počinje da se razvija kao naselje, da bi ubrzo, kao saobraćajno i trgovačko, postalo i upravno središte istočnog dela Paštrovića. Sredinom stoleća Kastel Lastva je imala 265 stanovnika, a devedesetih godina taj broj se povećao na 400.

Dionisije Miković i Antonije Vučetić 1905. godine u dubrovačkom listu Srđ donose živopisnu sliku mesta, koja svedoči o njegovom ubrzanom razvoju:

„Ovo je selo pri moru, najljepše i, kako rekosmo, najveće, jer nijedno drugo selo u Paštrovićima nema toliko domova, 62, ni toliko duša, 494, koliko Lastva, a ima mnogo mjesne trgovine. […] Sada pri obali, a u dužini od Kašćela do Maloga brda naredale se 42 lijepe, u tvrdo sagrađene, dvopodne i tropodne porodične kuće! A više ovijeh po brežuljcima, po strmenicama i po ravnicama rastrkane su 22 također porodične kuće; a u ove spada i mali skup kuća Medinov krš, valjda tako prozvanijeh stoga, što je mjesto obilato s veljijem kršima i što tu samo Medini obitavaju! Mjesto ima izgled simpatične varošice […]

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU DA OTVORITE KOMPLETAN TEKST


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


fourteen + 2 =