Proglas sa zbora crnogorskog od 29.10. 1756.g.


Proglas mitropolita Save i Vasilija i zbora crnogorskog od 29 X 1756 koji je upućen Srbima – turskoj raji, prije pohoda Turaka na Crnu Goru, koji je ubrzo uslijedio, a završen je porazom turskih snaga na Predišu, a Njegoš je baš tu bitku opjevao u stihovima, “Čevo ravno gnijezdo junačko…”

SVIJETLIM I PLEMENITIM GOSPODARIMA, KNEŽEVIMA I GLAVARIMA I SVIMA UOPŠTE LJUBAZNI POZDRAV OD NAS VLADIKE SAVE I VLADIKE VASILIJA, SERDARA I VOJVODA I KNEZOVA I SVE BRAĆE CRNOGORACA

“Evo vidite kako se podiže na nas turska sila i velika vojska od Bosne i Arbanije. Ako im Bog dopušti oni misle nas poharati i porobiti, a ukoliko bi se naša glava slomila, crkve i manastiri razorili, znate dobro, da ne biste ni vi hrišćani, koji ste u turskom carstvu, imali pogleda pred carevima i kraljevima hrišćanskim, već bi potpuno poginuli i nizašto ostali pod turskim jarmom.
Ali za Boga i za časni krst i za svoju pravoslavnu vjeru ustanite s vašom snagom i oštrom sabljom u našu pomoć, svoje braće hrišćana, protiv ove napasti i vojske turske, koja na nas ide bez ikakve naše zađevice. Niti smo im grada zauzeli, ni zemlju poharali, no sve rade da istrijebe naše hrišćansko ime. Zato braćo naša i naše hrišćanske uzdanice, molimo vas i zaklinjemo Bogom živim i presvetom Bogorodicom i časnim krstom i vjerom hrišćanskom nemojte, braćo, Turcima tajno dati, ni oružje uzeti protiv svoje vjere i nas naše braće.
Ukolko nam vi, braćo, pomognete i Bog dade, te Turčina razbijemo s vašom pomoći, obećavamo i dajemo tvrdu vjeru božiju, darivaćemo vaš zbor. Čuvajte, braćo, ovu našu knjigu (pismo), prevariti vas nećemo, samo da Turčina s vašom pomoći razbijemo, ako Bog dade, aspre će vam gotove biti u ruke, a suviše bićete pohvaljeni pred svim gospodarima hrišćanskim. Molimo vas da odgovorite na našu prešu, da znamo, hoćemo li se u vas pouzdati.
Bog vas veselio i u junačkom zdravlju podržao !”

PISANO NA CETINJU NA ZBORU CRNOGORSKOM, 29 OKTOBRA 1756 GODINE

Kao što vidimo, iz ovog sjajnog dokumenta, Crnogorci ni u jednom momentu ne zovu Srbe Srbima, nego ih zovu hrišćanima, što nama izgleda danas nevjerovatno!
Ovaj dokument još jednom potvrđuje činjenicu, da je srpstvo kasnije, ubačeno u Crnu Goru!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


2 × 2 =