Program FLUID dizajn foruma za četvrtak 26. maj


Program FLUID dizajn foruma u četvrtak 26. maja počeće u 19 časova otvaranjem izložbe plakata Elia Leturie pod nazivom „No Literal“ na platou ispred Fakulteta likovnih umjetnosti na Cetinju.  Ova izložba prikazuje pogrešnu upotrebu španskog jezika u medijima u Sjedinjenim Američkim Državama i kako se kroz nepravilnu upotrebu članova i netačan prevod riječi mijenja kontekst i njihovo značenje.

Nastavak programa će proteći u seriji predavanja koje će otpočeti autor izložbe, vanredni profesor na programu novinarstva na Kolumbija koledžu u Čikagu i specijalista za vizuelno novinarstvo Elio Leturia.

U 20 časova zakazano je predavanje Snežane Ristić koja jeautorka brojnih  fotografskih izložbi  i urednica redakcije za kulturu Radio Beograda 2. Ristić se bavi i arhitektonskom i fotografskom kritikom i fotografjom.

Zaključno predavanje za četvrtak održaće Nikola Đurek u 21 čas. Đurek je hrvatski dizajner i profesor na Akademiji umjetnosti-DVK, Univerzitetu u Splitu i Zagrebu na Fakultetu za dizajn.

Sva predavanja će se održati u prostorijama Fakulteta likovnih umjetnosti i otvorena su za javnost.

Deseto jubilarno izdanje FLUID dizajn foruma održava se od 23. maja do 28. maja. Kao i na svim prethodnim izdanjima, FLUID ima okvirnu temu koja definiše sadržaj programa usmjeravajući ga ka povezivanju stručnih umjetničkih praksi sa javnim interesom zajednice. Ovogodišnje izdanje Foruma pod temom „EGO ERGO SUM“ (Čitam, dakle postojim) bavi se odnosom sa dizajna i čitanja kroz prizmu savremenih društvenih praksi. Već deset godina zaredom, FLUID dizajn forum okuplja renomirane dizajnere, umjetnike i profesionalce iz različitih oblasti, kao i brojne studente iz zemlje i regiona, koji učestvuju u programu sastavljenom od niza predavanja, radionica i izložbi.

Tokom sedam dana trajanja FLUID dizajn foruma #10/2022 biće realizovano 16 predavanja i prezentacija,  8 izložbi i 6 radionica na kojima će učestvovati preko 80 studenta iz zemlje i regiona.

U realizaciju FLUID dizajn foruma uključene su partnerske institucije: Fakultet likovnih umjetnosti Cetinje, Arhitektonski fakultet Podgorica, Muzeji i galerije Podgorice, Narodni muzej Crne Gore, NVU FLUX i druge. Izvršni producent je MAS Trade. d.o.o.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


four × 3 =