Program FLUID dizajn foruma za petak 27. maj


Program FLUID dizajn foruma u petak 27. maja počeće u 17 časova prezentacijom rezultata studentskih radionica holu Falulteta likovnih umjetnosti na Cetinju. Pod mentorstvom relevantnih stručnjaka iz oblasti grafičkog dizajna i arhitekture učesnici radionica su usvojili nova znanja iz relevantnih oblasti vezanih za kritički i društveno odgovoran dizajn. Na ovogodišnjem FLUID-u realizovano je 6 radionica na kojima je učestvovalo preko 80 studenta iz zemlje i regiona.

Izložba „Pet lakih komada i poučne priče“ grafičkog dizajnera Borut Vilda biće otvorena u 20 časova u Crogorskoj galariji umjestnosti „Miodrag Dado Đurić“ na Balšića pazaru.  Izložba je podijeljena na pet sekvenci, odnosno pet priča o pojmovima koji su se kustosima učinili u ovom trenutku važnim u razumijevanju rada Boruta Vilda i njegovog načina razmišljanja: Učenje, Politika, Institucija, Čitanje i Drugi. Svaki od tih “lakih komada” daje kratak uvid u fragmente Vildovog dizajnerskog i edukativnog delovanja, uz lični tekst autora i odabir predmeta i vizuala kroz koje se pomenuti pojmovi manifestuju. Izložba omogućava upoznavanje sa tendecijama autora prema modernističkoj jednostavnosti sa ekstremno bogatim i fleksibilnim vizuelnim vokabularom kojim se služi u dizajnu, kao i sa senzibilitetom za izražajnu snagu tipografije.

Deseto jubilarno izdanje FLUID dizajn foruma održava se od 23. maja do 28. maja. Kao i na svim prethodnim izdanjima, FLUID ima okvirnu temu koja definiše sadržaj programa usmjeravajući ga ka povezivanju stručnih umjetničkih praksi sa javnim interesom zajednice. Ovogodišnje izdanje Foruma pod temom „EGO ERGO SUM“ (Čitam, dakle postojim) bavi se odnosom sa dizajna i čitanja kroz prizmu savremenih društvenih praksi. Već deset godina zaredom, FLUID dizajn forum okuplja renomirane dizajnere, umjetnike i profesionalce iz različitih oblasti, kao i brojne studente iz zemlje i regiona, koji učestvuju u programu sastavljenom od niza predavanja, radionica i izložbi.

Tokom sedam dana trajanja FLUID dizajn foruma #10/2022 biće realizovano 16 predavanja i prezentacija,  8 izložbi i 6 radionica na kojima će učestvovati preko 80 studenta iz zemlje i regiona.

U realizaciju FLUID dizajn foruma uključene su partnerske institucije: Fakultet likovnih umjetnosti Cetinje, Arhitektonski fakultet Podgorica, Muzeji i galerije Podgorice, Narodni muzej Crne Gore, NVU FLUX i druge. Izvršni producent je MAS Trade. d.o.o.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


18 − 1 =