Program FLUID dizajn foruma za subotu 28. maj


Završni dan FLUID dizajn foruma, u subotu 28. maja, počeće u 10:30 časova na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju otvaranjem FLUID book room-a – svojevrstnog mini sajma stručne literature iz oblasti  dizajna na kojem će se predstaviti brojni međunarodni i regionalni izdavača. U nastavku programa, u 11 časova, predavanje će održati Maja Stanković, istoričaka umjetnosti i redovna profesorica na Fakultetu za medije i komunikacije Univerziteta Singidunum.

U u 11:50 časova prezentaciju izdavačke djelatnosti Fakulteta za medije i komunikacije održaće Aleksandra Prole, glavna i odgovorna urednica FKM knjige.  Ivica Mitrović, docent na odsjeku za dizajn vizulnih komunikacija na Umjetničkoj akademiji u Splitu predstaviće projekat Speculative Edu.

Program će se nastaviti u 16:30 časova online prezentacijama različitih izdavačkih kuća. Nina Bačun i Maša Poljanec, osnivačice dizajn kolektiva Oaza* iz Zagreba predstaviće rad Oaza books-a, nezavisne izdavačke kuće iz oblasti umjetnosti, dizajna, istraživanja i ilustracije. Marko Golub, likovni kritičar, kustos i urednik predstaviće izdanja Hrvatskog dizajnerskog društva. Carolin Blöink, urednica njemačkog časopisa za dizajn »form« i menadžerka za komunikacije fondacije Stiftung Buchkunst predstaviće program ove fondacije koja više od 50 godina pospješuje dizajn komercijalnih knjiga kroz tri takmičenja „Najbolji dizajn knjige u Njemačkoj“, „Sponzorska nagrada za dizajn knjiga mladih autora“ i „Najbolji dizajn knjiga iz cijelog svijeta“. Kathleen Sleboda i Christopher Sleboda, osnivači Draw Down-a, jedne od najprestižnije američke izdavačke kuće iz oblasti grafičkog dizajna, tipografije, ilustracije, fotografije, umjetnosti i arhitekture predstaviće rad ove izdavačke kuće. Ovogodišnje izdanje FLUID dizajn foruma biće zatvoreno  prezentacijom ilustratorskog kolektiva Ilustress. Ovaj program je zakazan za 20 časova.

Deseto jubilarno izdanje FLUID dizajn foruma održao se od 23. maja do 28. maja. Kao i na svim prethodnim izdanjima, FLUID ima okvirnu temu koja definiše sadržaj programa usmjeravajući ga ka povezivanju stručnih umjetničkih praksi sa javnim interesom zajednice. Ovogodišnje izdanje Foruma pod temom „EGO ERGO SUM“ (Čitam, dakle postojim) bavi se odnosom sa dizajna i čitanja kroz prizmu savremenih društvenih praksi. Već deset godina zaredom, FLUID dizajn forum okuplja renomirane dizajnere, umjetnike i profesionalce iz različitih oblasti, kao i brojne studente iz zemlje i regiona, koji učestvuju u programu sastavljenom od niza predavanja, radionica i izložbi.

Tokom sedam dana trajanja FLUID dizajn foruma #10/2022 realizovano je 16 predavanja i prezentacija,  8 izložbi i 6 radionica na kojima će učestvovati preko 80 studenta iz zemlje i regiona.

U realizaciju FLUID dizajn foruma uključene su partnerske institucije: Fakultet likovnih umjetnosti Cetinje, Arhitektonski fakultet Podgorica, Muzeji i galerije Podgorice, Narodni muzej Crne Gore, NVU FLUX i druge. Izvršni producent je MAS Trade. d.o.o.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


8 + six =