Program KIC-a “Budo Tomović” – Filmske i pozorišne premijere, raznovrsni koncerti, književne promocije i tribine…


Žanrovski raznovrsni koncerti, filmske projekcije, ali i književne večeri, izložbe i predstave biće na repertoaru Kulturno – informativnog centra “Budo Tomović” u novembru. Nastavićemo kao i svih prethodnih mjeseci da afirmišemo različite segmente savremene umjetničke prakse, ali i autentične tradicionalne vrijednosti.

Muzički program počeće 2.novembra sa koncertom Rezede Valejeve koja će se publici predstaviti izvodeći originalna djela za solo flautu.

Audio – vizuelni performans “Reconnecting (with) traces” biće premijerno izveden 9.novembra u Modernoj galeriji. Autori i izvođači projekta su Nina Perović, kompozitorka i pijanistkinja, Birgita Flik, kompozitorka i saksofonistkinja, Mina Novičić, vizuelna umjetnica i Tomas van Vale, audio-vizuelni umjetnik.

Solistički koncert istaknutog predstavnika crnogorske izvorne muzike Šukrije Žutog Serhatlića biće održan 8.novembra u okviru šestog festivala crnogorske narodne pjesme “Stare note – novi zvuci”.

Koncertom španskog gitarskog dua u čijem sastavu su Gerardo Nuñez i Alvaro Martinete 12.novembra počeće osmi međunarodni festival “Dani gitare u Podgorici“. Završnicu istoimenog festivala, tačnije 29.novembar obiježiće nastup poznatog gitariste iz Srbije Aleksandra Hadži Đorđevića.

Neki od najboljih filmova svih vremena koji su inspirisani stvarnim događajima među kojima su “Sjeverna zemlja” (2005), “Stani i dostavi” (1988) i “Savršena oluja” (2000) biće na repertoaru revije “Istinite filmske priče” od 14. do 16.novembra.

Višegodišnja uspješna saradnja KIC-a “Budo Tomović” sa Ambasadama Češke i Slovačke Republike biće nastavljena sa revijom “Dani češkog i slovačkog filma” u okviru koje će 7.novembra biti prikazani filmovi “Buko” (2022) i “Linija/Čiara” (2017).

Publika će u KIC-u 3.novembra moći da pogleda i najnovije dokumentarno filmsko ostvarenje Miodraga Bola Boškovića “Od Orja Luke preko Skadra i Bregalnice do Verdena”.

Dio bogatog i raznovrsnog filmskog repertoara KIC-a biće i premijera televizijske serije “Titogradski Podgoričani pričaju” poznatog filmskog reditelja i dokumentariste Momira Matovića. Serijal će od 18. do 25.novembra obuhvatiti projekciju 16 polučasovnih epizoda.

Poetsko – muzički performans ANTIKABARE “DŽENTLMEN” čiju režiju i poeziju potpisuje pisac i dramaturg Obrad Nenezić biće izveden 17.novembra. Popularna tribina “Podgoričke priče” 28.novembra ugostiće glumca Aleksandra Radulovića.

Gostovanje monodrame “Petrijin venac” u izvođenju poznate glumice Mirjane Karanović biće organizovano 26.novembra.

U okviru redovnog književnog programa KIC-a 1.novembra biće predstavljena nova knjiga poezije Slobodana Ivanovića “Pet sa pet“. KIC će takođe u saradnji sa Crnogorskom asocijacijom za američke studije “dr Biljana Milatović“ i Američkim uglom 9.novembra organizovati promociju knjige “Mit i stereotip u djelima Williama Faulknera“ dr Biljane Oklopčić, a dan kasnije biće održan naučni skup na temu “Pokret/pokreti u književnosti“, ali i promocija knjige “Književnost bez granica“ dr Selme Raljević. U KIC-u će 16.novembar biti promovisana i treća zbirka poezije Aleksandre Vujisić “Slon na trapezu”.

Sa novom knjigom eseja Lidije Vukčević Vučurović “Aporije politike” publika će se upoznati 3.novembar, autorsko veče “Fajront” Gordana K. Čampara biće održano 6.novembra,a u organizaciji Planinarskog saveza Crne Gore 2.novembra biće prezentovana i knjiga “Veličanstveni Prenj” Zehrudina Isakovića. Romski savjet Crne Gore Međunarodni dan romskog jezika obilježiće 6.novembra.

Izložba slika Slavke Nate Radunović Ulićević biće otvorena 17.novembra.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


five × 2 =