Program “Kompozitorke iz sjenke” 7.marta u KIC-u


Program “Kompozitorke iz sjenke” posvećen muzičkom stvaralaštvu žena održaće se u utorak, 7. marta u KIC-u “Budo Tomović” u 20 sati.

Koncertni repertoar devetog izdanja ovogodišnjeg martovskog ciklusa sadrži djela: Sonata za kontrabas i klavir Sofije Gubajduline, Trio za flautu, klavir i violončelo Luiz Faran (Louise Farrenc) i Sonata za violončelo i klavir Dore Pejačević. Tri pomenuta djela biće premijerno izvedena u našoj zemlji. Za potrebe ovog specijalnog programa angažovali smo renomirane umjetnike u sljedeće ansamble: duo za kontrabas i klavir Ana Zvicer i Aleksej Kurbatov, trio za flautu, klavir i violončelo Žana Lekić, Nataša Popović i Mladen Popović i duo za violončelo i klavir Dmitri Prokofjev i Vladana Perović.

Ciklus “Kompozitorke iz sjenke” je kreiran u okrilju muzičkog programa KIC-a “Budo Tomović” od 2015. godine, na inicijativu Maje Popović, urednice muzičkog programa. Ovaj program okuplja uglavnom domaće instrumentaliste, soliste i kamerne muzičare u raznovrsne ansamble i doprinosi da se na našoj muzičkoj sceni čuju djela jedinstvene vrijednosti i ljepote koje su stvarale kompozitorke u sjenci moćnih mentora, porodičnih i društvenih normi epoha u kojima su stvarale. Do sada je izvedeno preko 40 muzičkih djela kompozitorki sa Balkana, Evrope i svijeta, od kojih većina premijerno u Crnoj Gori. Ciklus “Kompozitorke iz sjenke” je jedinstven program u našoj zemlji koji pruža publici priliku da se upozna sa stvaralaštvom umjetnica.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


five × five =