Program Nagrada mlade publike Evropske filmske akademije


Mladi ljubitelji i ljubiteljke filma iz Crne Gore, i ove godine imaju priliku da zajedno sa svojim vršnjacima iz više od 40 evropskih zemalja, učestvuju u programu Nagrada mlade publike Evropske filmske akademije.

Tri filma – dva igrana i jedan dokumentarni – izabrana su od strane filmskih stručnjaka i tinejdžera iz svih krajeva Evrope, da budu u trci za Nagradu mlade publike 2022. Ova nagrada odaje priznanje evropskim filmovima za publiku uzrasta između 12 i 14 godina a jedinstvena je zato što pobjednika ne biraju članovi Akademije već o nagradi odlučuje omladinski žiri. Žiri je sastavljen od mladih ljudi iz 42 evropske države, koji gledaju tri filma putem interneta, kao i u preko 60 bioskopa u više od 70 evropskih gradova.

Nominovani filmovi su: Animal / Životinja (Cyril Dion), Dreams Are Like Wild Tigers / Snovi su poput divljih tigrova (Lars Montag) i Comedy Queen / Kraljica komedije  (Sanna Lenken).

Animal / Životinja je francuski dokumentarni film koji prati tinejdžere Belu i Vipulana i dokumentuje njihove susrete sa aktivistima i naučnicima širom svijeta. Oni su na misiji da ponovo uspostave suživot sa prirodom koju ljudska vrsta godinama uništava i eksploatiše. Reditelj Cyril Dion daje glas nadama i strahovima ovih mladih, strastvenih aktivista, jer nude svježu perspektivu na izazove s kojima se svijet suočava i predstavljaju drugačija rješenja.

Dreams Are Like Wild Tigers / Snovi su poput divljih tigrova je njemački film o snovima dječaka koji se razlikuju od planova koje njegova porodica ima za njega. Mladi Randži u Mumbaju sanja da postane zvijezda Bolivuda, ali njegova želja se vjerovatno neće ostvariti jer roditelji imaju planove da emigriraju u Njemačku. Ipak, za svoje snove se morate boriti – oni se ne ostvaruju sami od sebe. Djevojka iz susjedstva, Toni, slaže se s tim mišljenjem i izgleda da ona može biti neočekivana saveznica. Hrabrošću i zajedničkim naporima njih dvoje kreću u ostvarenje svojih snova – i pritom otkrivaju čari pravog prijateljstva.

Comedy Queen / Kraljica komedije je švedski film koji prati trinaestogodišnju Sašu i njenu želju da postane poznata stand up komičarka. Najviše od svega želi da nasmije oca koji plače pod tušem kada misli da ga niko ne čuje. Kod kuće je sve podsjeća na majku koja više nije živa, ali Saša ne želi da plače. Tajno, ona piše spisak svega što mora da uradi da bi preživjela tugu: obrijati kosu, prestati da čita knjige, odbiti najslađe štene na svijetu i, iznad svega, postati kraljica komedije.

Aktivno uključujući mlade gledaoce da preuzmu odgovornost, učestvuju kao žiri i glasaju za svoj omiljeni film, Nagrada mlade publike im nudi mogućnost da otkriju kvalitetne evropske filmove. Ova nagrada je jedinstvena prilika za građenje mostova između različitih kultura i podizanje svijesti o važnim društvenim problemima. Ona ohrabruje mlade ljubitelje filma da budu pokretači pozitivne promjene i pomaže im da bolje razumiju svoje evropske komšije.

Konačno, ona im omogućava da budu aktivni članovi evropske zajednice, tako što učestvuju u demokratskom procesu glasanja.

Program online projekcija i radionica će trajati u periodu od 7. do 11. novembra, dok će cjelodnevni program u bioskopima u Podgorici i Baru biti organizovan 13. novembra. Pri popunjavanju prijave, potrebno je odabrati jednu od opcija za učešće, kao i lokaciju bioskopa.

Svi zainteresovani se mogu prijaviti putem: https://www.podgoricafilmfestival.me/efa-yaa-2022

Ove godine, Nagrada mlade publike, kao zvanična kategorija Evropskih filmskih nagrada, započinje Mjesec evropskog filma, prvi od mnogih događaja koji slave evropsku kinematografiju. Nagrada mlade publike je takođe dio Evropskog filmskog kluba, platforme i mreže koja mladim ljudima širom kontinenta pruža priliku da se sastaju i razgovaraju o evropskim filmovima, kao i da snimaju svoje.

Nagradu mlade publike organizuju i predstavljaju Evropska filmska akademija i Produkcija Evropske filmske akademije, uz podršku Mitteldeutsche Medienförderung (MDM) i Kreativne Evrope – MEDIA programa Evropske unije. Organizator programa u Crnoj Gori je Podgorica film festival u partnerstvu sa Filmskim centrom Crne Gore, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Crne Gore. Projekat su podržali: Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada, Evil Ideas, Kulturni centar Bar, Cineplexx, NVO Munja, Ambasada Savezne Republike Njemačke i Ambasada Švedske.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


two + nineteen =