Programi manifestacije Podgoričko kulturno ljeto


U okviru manifestacije Podgoričko kulturno ljeto, u poneđeljak, 10. avgusta 2020. godine, na Muzičkoj kapeli na Kruševcu, koncert će održati Nedeljko Pejović (gitara) i Jelena Perović (violina). Koncert će početi u 21:00 čas.

U utorak, u saradnji Državnog arhiva sa Cetinja, Glavnog grada Podgorice – Sekretarijata za kulturu i sport i JU Narodna biblioteka „Radosav Ljumović“, u okviru obilježavanja 110 godina od obnove crnogorskog kraljevstva, na Trgu nezavisnosti, biće postavljena dokumentarna izložba. Autori izložbe su: Velimir Vujačić, Srđan Pejović i Luka I. Milunović. Izložba je naslovljena: OBNOVA CRNOGORSKOG KRALJEVSTVA I JUBILARNE SVEČANOSTI 1910. GODINE.

           U  Predgovoru za Katalog dokumentarne izložbe Državnog arhiva, autori su naveli sljedeće:

U želji da naučnoj, stručnoj i široj javnosti ukaže na značaj jubilarnih svečanosti 1910. godine (proslava pedesetogodišnjice vladavine kralja Nikole, zlatna svadba kraljevskog para i proglašenje Crne Gore za kraljevinu), Državni arhiv Crne Gore je, pored ostalog, pripremio i izložbu dokumenata na ovu temu. Dokumentarna izložba je izabrana kao naučno popularna forma koja omogućava da se zadovolji ambicija priređivača i naučnoj i široj javnosti predstavi dokumentarna riznica, a sa druge strane da se ugodi oku posmatrača i eventualno zadovolji naučna znatiželja. Cijenimo da naš pokušaj ima opravdanje budući da značaj jubilarnih svečanosti dosad nije istaknut i određen. Same jubilarne svečanosti 1910. godine predstavljaju zenit i vladalačke kuće Petrović Njegoš i samog kralja Nikole.

Na Trgu nezavisnosti, izložba će biti dostupna javnosti do 26. avgusta.

U subotu, 15. avgusta u 19:00 časova u Mediteranskom vrtu na brdu Gorica biće organizovana izložba fotografija FLORA GORICE.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


one + nine =