Programi Wild Beauty Arta na Ribljem jezeru


Na otvaranju petog Međunarodnog festivala Wild Beauty Art, sa programom popularne klasične muzike, nastupiće jedan je od najcjenjenih kamernih sastava na našim prostorima, ansambl Zagrebački solisti. Koncert se održava u neđelju, 16. jula na Ribljem jezeru, sa početkom u 18 h. Festival će ispred pokrovitelja otvoriti ministar turizma i ekonomskog razvoja Goran Đurović, dok će među govornicima biti i predstavnik generalnog sponzora, kompanije ONE, finansijski direktor Brano Đurović, kao i PR festivala Vanja Krgović Šarović.

Odmah sljedećeg dana, u poneđeljak, 17. jula, na obali Ribljeg jezera sa početkom u 18 h, nastupiće klapa Cambi, jedan od najboljih sastava koji njeguju zvuk dalmatinske pjesme.

Oba dana, u periodu od 16 do 18 h, na obali jezera, biće organizovan program sa nazivom Durmitor za sva čula, koji podrazumijeva promociju lokalnih proizvođača hrane, pića i rukotvorina.

Besplatan autobuski prevoz, sa žabljačke autobuske stanice, od 16h, 16.40h, 17.15h i 17.45h, biće organizovan oba dana.

Za početak festivala WBA očekuju nas dva  kvalitetna koncerta, uz promociju lokalne hrane, pića i umjetnina. Lokacija programa je pored Ribljeg jezera, gdje će publika uživati u savršenoj prirodi i u jednom od najljepših zalazaka sunca, sa pogledom na Durmitor. – izjavili su iz PR službe festivala.

Ansambl Zagrebački solisti, osnovan davne 1953. godine u okviru Radio Zagreba pod umjetničkim rukovodstvom čuvenog violončeliste Antonija Janigra, ove godine proslavlja veliki jubilej, 70. rođendan. Vodili su ga istaknuti koncert-majstori, poput Dragutina Hrdjoka, Tonka Ninića, Anđelka Krpana i Borivoja Martinića-Jerčića, a od 2012. godine ansambl nastupa uz čuvenog violinistu Sretena Krstića, koncertmajstora Minhenske filharmonije. Članovi ansambla Zagrebački solisti tokom sedam decenija postojanja održavaju visok nivo koncertnog muziciranja, koji redovno prezentuju na domaćim i svjetskim koncertnim pozornicama.

Klapu Cambi čine tenori Eduard Šegota, Jozo Delaš i Duško Britvić, bariton Mislav Biočina, bas-bariton Hrvoje Lozančić i bas Dino Šimera. Klapa je osnovana 1986. godine, a široj publici postaje poznata 1991. svojim prvim nastupom u Omišu na Festivalu dalmatinskih klapa. Svakim svojim nastupom i vrhunskim izvođenjima, pjevajući tradicionalne dalmatinske i zabavne pjesme, klapa Cambi je uspjela ostvariti sklad dalmatinske muzičke baštine i savremenih muzičkih kretanja. Klapa je u tome uspjela zbog svježine i originalnosti, kao i zbog jednako sugestivnih izvođenja vremešnih standarda dalmatinske pjesme, ali i neponovljivih interpretacija pop-rock materijala Zlatana Stipišića Gibonnija, kao i drugih poznatih autora. Klapa Cambi zavrjeđuje punu pažnju kao jedini klapski crossover proizvod primjeren novom vijeku, u koji donosi i najbolja iskustva klapske tradicije, ali i senzibilitet pop zvijezda svjesnih sadašnjeg vremena i prostora.

Peti Međunarodni festival Wild Beauty Art održava se od 16. jula do 13. avgusta sa sloganom One for All, All for One, i predstavlja tačku spajanja tri važne grane Crne Gore: kulturu, ekologiju i turizam. Festival se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, uz generalno sponzorstvo kompanije One, dok su realizaciju festivala podržali partneri i prijatelji festivala Turistička organizacija Žabljak, Ministarstvo kulture i medija, Opština Žabljak, Nacionalni park Durmitor, Yamaha i Euro-Unit, Ambasade Austrije i Njemačke, Univerzitet Crne Gore i drugi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


4 × two =