“PROJEKAT HANDKE (Ili Pravda za Petrove gluposti)” i predstava “MAJKA ZEMLJA” trećeg dana FIAT PARABOLE 2023


Predstava “PROJEKAT HANDKE (Ili Pravda za Petrove gluposti)” u produkciji Qendra Multimedia u saradnji sa Mittelfest & Teatro della Pergola (Italija), Theater Dortmund (Njemačka), Nacionalno pozorište Sarajevo & Internacionalni pozorišni festival MESS  (BiH) biće izvedena treći dan festivala kao takmičarski dio programa FIAT PARABOLA 2023.

Režiju je uradila Blerta Neziraj, dramaturgiju Biljana Srbljanović a u predstavi igraju: Arben Bajraktaraj (FR), Ejla Bavćić (BiH), Adrian Morina (RKS), Klaus Martini (IT), Verona Koxha (RKS), Anja Drljević (MNE).

Projekat Handke za centralnu temu uzima kontroverznu odluku da se počast Nobelovog laureata za književnost dodjeli austrijskom piscu Peteru Handkeu, uprkos njegovoj dobro dokumentovanoj podršci Slobodanu Miloševiću – koji je umro dok mu je suđeno za ratne zločine u Hagu – podršci koja je dovela do njegovog govora na Miloševićevom grobu. U predstavi „Handke projekt“, Qendra ovu kontroverzu uzima kao polaznu tačku da istraži kako se umjetnost cijeni i promoviše kada pređe granice osnovne pristojnosti, humanizma ili etike.

U produkciji, Qendra je okupila panevropski ansambl pisaca, izvođača i kreativaca iz Kosova, Italije, Njemačke, Hrvatske, Srbije i ostale, od kojih svako donosi svoju jedinstvenu perspektivu ovom djelu.

Predstava će biti izvedena u nedjelju 10.septembra u Velikoj Sali Kic-a Budo Tomović u 20 časova.

Nakon toga u Dodestu sa početkom u 22 časa, pulika će imati prilku da pogleda predstavu koja je prateći pozoriši segment festivala. “Majka zemlja” je rađena u produkciji Dramskog studija Prazan prostor, a u režiji Minje Novaković. Dramaturgiju potpisuje Milana Matejić, kostimografkinja Mia Đurović, a autori muzike Ilija Gajević i Pavle Prelević. U predstavi igraju Jelena Đukić, Maja Čampar i Jelena Laban.

Predstava je inspirisana životom i djelom Eme Goldman, koja je kao fabrička radnica, ruska emigrantkinja jevrejskog porijekla, prihvatila borbu američkih radnika protiv kapitala. Podstaknuta ličnim nezadovoljstvom i sopstvenim iskustvom radnice i razvedene mlade žene, odlučuje da posveti život borbi za stvaranje pravednijeg društva i, kako ona kaže, ostvarenju “lijepe ideje”. Postaje, kako je tadašnja štampa naziva, najopasnija žena svog doba.

Završetak trećeg dana FIAT PARABOLA 2023 biće u dvorištu Kuslevove kuće u 23.30 časova.

Ulaz za sve programe FIAT PARABOLA 2023 je besplatan.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


two + two =