Projekcija dokumentarnog filma “Antigone 2.0 Mediterranean”


Projekcija dokumentarnog filma “Antigone 2.0 Mediterranean” rediteljke i scenaristkinje Esme Kučukalić biće održana u četvrtak, 12. avgusta 2021. godine u 20.00 sati na platou ispred knjižare “Karver” u Podgorici. Direktorica fotografije je Amalia Yusta, koja potpisuje i postprodukciju i montažu filma, kameru Paco Sanchez, a produkciju filma je omogucila Fondacija Skupština građana i građanki Mediterana (FACM).  Prevod je zasluga koordinatorke crnogorskog ogranka Skupštine građana i građanki Mediterana Zorke Kovačević

Ovom prilikom prisutnima će biti predstavljena petojezična knjiga (crnogorski, španski, engleski, francuski i arapski jezik) – medotološki vodič za rad na predstavi čiji su autori profesor Gimnazije “Petar I Petrović Njegoš” Miroslav Minić i glumica i rediteljka iz Španije Maria Colomer Pache

O filmu i knjizi govoriće profesorica Svetlana Jovetić Korpivica, glumica Varja Đukić, filmski kritičar Vuk Perović i Miroslav Minić.  Putem video linka prisutnima će se obratiti Maria Colomer Pache, kao i ostali reditelji i koordinatori iz Maroka i Alžira.

U projektu je učestvovalo više od 70 učenika iz Crne Gore, Španije, Maroka, Alžira i Libana.

“Antigone 2.0 Mediterranean” je inicijativa Fondacije Skupštine građanki i građana Mediterana (FACM) i Fondacije Anna Lindh, a sprovodi se u saradnji sa Festivalom Mostra Viva del Mediterrani. Projekat je finansijski podržan od strane Evropske unije.

Zasnovan na ideji Miroslava Minića ovaj projekat uključuje učesnike iz pet mediteranskih zemalja i sedam (FACM) članica: Valensija (Španija), Podgorica (Crna Gora), Nador, Asilah i Rabat (Maroko), Oran (Alžir) i Bejrut (Liban). Projekat se sprovodi u saradnji sa: AMEL, Le Petit Lecteur, ASTICUDE, FOMEJE, Cafe Europa i MVM.

Kada projekat, koji je ponikao u idejnom okviru rada sa učenicima jednog profesora iz danilovgradske Gimnazije, pređe granice grada, centralnog dijela zemlje i uveliko  granice države, onda s razlogom dobija moć da poveže više zemalja, više gradova, nastavnika, mladih ljudi. Ta povezanost u izazovnim, pandemijskim okolnostima rezultirala je teatarskim predstavama i performansima koji su u proteklim mjesecima odigrani u Velesiji, Rabatu, Nadoru, Asilahu, Oranu, Podgorici pod jedinstvenim nazivom “ANTGONE 2.0 MEDITERRANEAN”, a to je razlog da budemo ponosni na ono što je uradio profesor Miroslav Minić i njegovi učenici. Ovaj film prati rad na projektu i na pravi način slavi inovativnost, posvećenost, mladost i njenu snagu, pedagošku posvećenost i radost stvaranja uprkos svemu što se dešava u posljednje dvije godine.

„Antigona 2.0 Mediteran“ je inovativan obrazovni projekat koji koristi pozorište i univerzalno klasično djelo za promišljanje i razmišljanje o raznim pojavama sa mladima i adolescentima, dajući im takođe prostor za razmišljanje o likovima u djelu i njihovo prevođenje u moderno društvo. Otvara prostor za zajednički narativ o društvu koje žele, o heroinama i herojima današnjeg doba i univerzalnim i mediteranskim vrijednostima.

U filmu su prikazane aktivnosti koordinatora i učesnika, nastavnika i mladih ljudi okupljenih oko ove plemenite ideje koja se bori protiv svega što je nepravda I što predstavlja ovovjekovnu tjeskobu mladih.

Autori teksta i protagonisti scena nastalih u Crnoj Gori su Filip Ćuković, Nikolina Dobre, Vasilije Marunović, Miloš Smolović, Anja Janković, Petar Drljević, Savo Šćepanović i Irena Kandić. Saradnici su glumci Jelena Đukić i Lazar Đurđević. Organizacionim dijelom projekta se bavio Marko Jusić, dok mu je vizuelni identitet darivala jedna od učesnica Irena Kandić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


14 + 9 =