Promocija hrvatskog izdanja Kastelove knjige u Zadru

 

 

U izdanju izdavačke kuće Shura Publikacije iz Opatije upravo je objavljena nova knjiga poezije crnogorskog i mediteranskog pjesnika Borisa Jovanovića Kastela. Ovo je prva knjiga pjesnika Bosira J. Kastela objavljena u Hrvatskoj. “Ponosni smo na činjenicu da je upravo naša kuća iznjedrila ovaj projekt. Time  smo, vjerujemo, napravili još jedan korak u intenziviranju suradnje između Hrvatske i Crne Gore, te hrvatske i crnogorske kulture, koje dijele zajedničku sudbinu u životu i umjetnosti, a to je Mediteran, i svjetski, i naš, i Kastelov”, kazali su u izdavačkoj kući Shura Publikacije

Prvo predstavljanje knjige Testament u školjkama upriličeno je u okviru programa dodjele hrvatske književne nagrade Goran Bujić u zadarskoj knjižnici 30. novembra 2018. Odmah nakon toga knjiga će biti predstavljena na sajmu knjige u Puli 29.11.-09.12.

U 2019. godini planirana su gostovanja ovog vrsnog pjesnika u Zagrebu i Rijeci.

 

Povodom prvog predstavljanja knjige Borisa Jovanovića Kastela Testament u školjkama u izdanju renomirane izdavačke kuće Shura Publikacije iz Opatije, integralno prenosimo njihovo saopštenje:

“Posebno je zadovoljstvo predstaviti ljubiteljima poezije u Hrvatskoj i šire – svugdje gdje se razumije isti jezik (poezije), crnogorskog i mediteranskog, našeg, pjesnika Borisa Jovanovića Kastela. „Boris Jovanović Kastel važi kao jedan od najvećih pjesnika Mediterana. Tako za njega kažu mnogi kritičari Balkana i Evrope, poredeći ga često sa jednim drugim velikim pjesnikom Mediterana, Kavafisom”, napisati će pjesnikinja Jasna Šamić.

Zbirka pjesama „Testament u školjkama“ izlazi u ediciji „Poentes“ kolo Geopoetike II (urednik Damir Šodan), kao jedan promišljen i nadahnut izbor. Naime, autor Kastel slovi za jedinstvenog pjesnika mediteranskog senzibiliteta, koji vremenski i prostorno prenosi iskonsku vibraciju Sredozemlja i njome obogaćuje naše živote i naše viđenje svijeta. Poezija koja premošćuje stoljeća i spaja obale, kulture i zemlje, kruh i sol je one memorije nužne za budućnost, za našu ukotvljenost u vremenu i prostoru. Ako sjećanja biramo, onda je ovo poezija koju treba birati.
Zašto bi to bilo važno nama, danas? Riječima Ivana Dobnika napisanim u povodu prepjeva Kastelove knjige na slovenski jezik to dokazujemo – „Ručak na hridini je za naš suvremeni evropski prostor izuzetno značajna pjesnička knjiga. (…). Poezija B. J. Kastela je svetionik na hridini u tom sveopštem vihoru i kaosu vrijednosti.“

Zbirka „Testament u školjkama“ sadrži zapise, memoriju, fosilni povijesni trag, koji su bogata zaostavština iz povijesti Mediterana, njegove kulture i zemljopisa, geopoetike i flore i faune, svirala njenih strmih stijena i flauta od morske, ligurijske, jonske, egejske, pa i jadranske pjene.

Pjesniku Kastelu u čast citiramo ovdje našeg velikana riječi, Predraga Matvejevića – „Da sam prije imao u ruci tvoje knjige, neke bi stranice moga „Brevijara“ bile drukčije, bolje. Rado te čitam već otprije i mislim – evo prvaka onih koji će poslije mene, bolje od mene, reći sve što treba o Jadranu i Mediteranu.“

Kastelove knjige su objavljene, osim u Crnoj Gori, još i u Srbiji, Sloveniji, Češkoj, Makedoniji i Italiji, a „Testament u školjkama“ je njegova prva knjiga kojom Kastelovu poeziju predstavljamo u Hrvatskoj (premda sâm pjesnik nije nepoznat u gradovima duž naše obale). Neka nakon ovog „susreta s vječnim pjevom Mediterana“, uslijede novi poetski susreti i uvidi u djelo ovog izuzetnog pjesnika.

Nadahnut pogovor knjizi „Testament u školjkama“ napisala je dr VesnaVukićević Janković, profesorica na Filozofskom fakultetu u Nikšiću.

Prvo predstavljanje knjige Borisa Jovanovića Kastela Testament u školjkama u izdanju renomirane izdavačke kuće Shura Publikacije iz Opatije upriličeno je u okviru programa dodjela nagrade Goran Bujić, u organizaciji Hrvatskog književnog društva u petak, 30. XI u zadarskoj knjižnici, a o knjizi će govoriti izdavač  Shura Dumanić, književnik Valerio Orlić i sâm autor. Odmah nakon toga knjiga će biti predstavljena na sajmu knjige u Puli 29.11.-09.12.”