Promocija knjige GLASOVI IZ DOKLEE Miraša Martinovića u Podgrorici

U poneđeljak, 8.aprila 2019. godine, u Podgorici, na 14-tom Međunarodnom sajmu knjiga i obrazovanja, biće predstavljena knjiga Glasovi iz Doklee Miraša Martinovića. Na promociji će govoriti:  Božena Jelušić, Nikola Nikolić i autor. Početak u 18. časova.

Glasovi iz Doklee treba da budu u biblioteci nacionalne akademije i svim važnim državnim institucijama kulture, jer je to moderni roman koji svojim enciklopedijskim karakterom, pričama i podacima koje sadrži upućuje čitaoca na ono što je duhovna mjera jednoga naroda, njegove legende, mitovi, istorija, pismo i jezik. Bez ove knjige neće se moći sagledati identitet Crne Gore u svojoj cjelovitosti, jer nam on potvrđuje milenijumski kontinuitet jedne kulture, besprekidnost trajanja jedne zemlje i njene bogate tradicije,” zapisuje Aleksandra Vuković na korici ove  knjige, koja je objavljena u izdanju Vijeća  crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba i Skaner studija.


MIRAŠ MARTINOVIĆ je poznati crnogorski pisac. Ono što ga čini prepoznatljivim na širim regionalnim prostorima, to su antičke teme i zaboravljeni pejzaži Crne Gore, kojima su posvećeni njegovi romani i knjige poezije. Djela su u prevođena na nekoliko jezika.
Član je Crnogorskog PEN-a i Matice Crnogorske. Dobitnik je Okotobarske nagrade Herceg Novog, grada u kojem živi, i Regionalne književne nagrade Teuta.

O književnom stvaralaštvu Miraša Martinovića pisali su mnogi priznati i poznati stvaraoci, a crnogorski slikar i književnik  Dimitrije Popović je između ostalog zapisao: ”U literaturi Miraša Martinovića  ne ogleda se samo onaj postmodernistički koncept u kojemu se kao ključni elementi književnog prosedea koristi citatnost odnosno intertekstualnost. Njegova literatura odražava onaj odnos prema prošlosti i tradiciji kao što su je imali Mirašu bliski autori o kojima je pisao poput T.S. Eliota, Konstantina Kavafija, ili Margerit Jursenar… da navedemo samo neke. Riječ je, dakle, o onom floberovski kazano “drhtaju istorije”, koji je u slučaju Miraša Martinovića odraz piščeve potpune predanosti, podjednako intelektualne ili osjećajne, za motiv kojim je zaokupljen.”