Promocija knjige Marije Čolpe u Sarajevu

FESTIVAL “SARAJEVSKA ZIMA 2011”
Promocija knjige Marije Čolpe
     “Ćakula od kužine”

U periodu od 07. do 28. februara održava se XXVII Internacionalni festival “Sarajevska zima”. Kao i svih prethodnih godina Sarajevo i Festival okupili su umjetnike iz cijelog svijeta. Ovogodišnji Festival se održava pod nazivom ART OF LOVE / UMJETNOST LJUBAVI.  Program festivala obuhavata različite oblasti umjetnosti: teatarsku, muzičku, filmsku, video art, vizuelnu umjetnost, književnost, projekte koji prezentiraju kulturno nasljeđe…

Na ovom prestižnom međunarodnom festivalu nastupila je Marija Čolpa, promovišući svoju knjigu “Ćakule od kužine”. Promocija je održana u galeriji “Preporod”, 11. februara.

Uspješnu promociju knjige Marije Čolpe, pratila je i izložba slika crnogorskih slikara. Odličan nastup na ovom Festivalu koji je osmislila Marija Čolpa, podrazumijevao je i propagandni turistički materijal Herceg Novog, sa neizbježnim pojavljivanjem mažoretki. Uz crnogorske slikare, prisustvovali su i predstavnici Matice crnogorske: dr Aleksandar Čilikov, umjetnik i karikaturista Luka Lagator, i književnik i predsjednik Matice crnogorske u Bijelom Polju Rade Ilić.
Kakva bi to prezentacija bila bez jela karakterističnih za Boku. Za to se pobrinula Jovanka Stamenković, vlasnica i kuvarica ”Jokine kužine”, koja je na zadovoljstvo velikog broja gostiju ponudila dobro poznate kulinarske specijalitete ovog kraja.
Mažoretke su prošetale ulicama Sarajeva, mimoza je zamirisala Baščaršijom. Bilo je to podsjećanje na dane kad su mažoretke bile redovni i rado viđeni posjetioci ovog grada, a Sarajlije u velikom broju posjećivali crnogorsku obalu.
Nije izostalo ni medijsko predstavljanje. Nastupi su propraćeni u štampanim medijima, a Marija Čolpa je gostovala na jutarnjim programima TV Hayat i TV Sarajevo, a imala je i dvije press konferencije u okviru festivala.
U ovako osmišljenom nastupu na najbolji način promovisani su: knjiga, slikari, kuhinja, turizam, Herceg Novi i Crna Gora.

Organizaciju ovog nastupa su pomogli gradonacelnik Dejan Mandić, firme Bencom i Tažex.

Po riječima Marije Čolpe, Sarajlije su im bili pravi domaćini koji su otvorili i srce i domove, a bilo je i mnogo iskrenih emocija pri svakom susretu.

“Sarajevska zima” je za goste iz Crne Gore bila veoma topla i prijatna, a evo i nekoliko fotografija koje će to potvrditi.


Ambasador Crne Gore u Bosni i Hercegovini Dragan Đurović,
govori na otvaranju izložbe i promocije knjige