Promocija knjige “Narodna muzika Grblja” dr Zlate Marjanović

 

Promocija knjige Narodna muzika Grblja

 
 

У четвртак, 25. јула 2013. године је код манастира Подластва одржана промоција студије етнономузикологиње др Злате Марјановић Народна музика Грбља (Нови Сад 2005). Студија је резултат истраживања музичке баштине Грбља, започетих 2000. године. Ауторка у њој сагледава Грбљане кроз особине њихове музичке традиције, почев од певања током обредно-обичајних свечаности (током свадбе, прославе Божића итд), до грбаљског певања забаве ради. Посебну пажњу ауторка посвећује и грбаљском пјевању уз гусле, као и диплању. Студија Народна музика Грбља илустрована је и фотографијама казивача, певача и свирача, нотним записима (362), као и  звучним записима на компакт-диску (46) у прилогу.

 

Promocija knjige Narodna muzika Grblja 2

 

Књига је публикована захваљујући Друштву за обнову манастира Подластва Грбаљ – Бока Которска и Институту за музикологију и етномузикологију, промовисана захваљајући Удружењу Грбљана – Београд, а све то искреним и свесрдним ангажовањем Борислава Вукшића, Игора Ковачевића и Божидара Зеца.

 

Promocija knjige Narodna muzika Grblja 3

 

Уз умесно и зналачко посредовање новинара Душана Давидовића, на промоцији су, поред ауторке, др Злате Марјановић, казивали и композитор мр Марко Рогошић, испред Удружења композитора Црне Горе и Грбљанин Бранко Ђурић – испед Грбљана. Промоцију је на посебан начин обележио и наступ чланова Пјевачког друштва Грбаљ, који су извели неколико традиционалних грбаљских песама.

 

Promocija knjige Narodna muzika Grblja 4