Promocija knjige pjesama i lirske proze „Blagi dani“ Lidije Vukčević, u izdanju NZCH i Skener studio Zagreb


Promocijom knjige pjesama i lirske proze „Blagi dani“ autorke Lidije Vukčević završen je program trećeg dana Sajma knjiga i obrazovanja.
Na promociji je govorio Balša Brković, a autorka je čitala djelove svoje knjige.

„Nedostajala nam je tokom pandemije ova vrsta susreta, sa knjigama, sa ljudima, a susret sa knjigom je uvijek susret sa čovjekom. Moram da kažem da treba uložiti napor da bi se predstavila jedna ovakva pjesnikinja kao što je Lidija Vukčević. Sjajna pjesnikinja, i to ne od juče. Lidija je, imače, oslonjena na drugu kulturu, mjestom gdje živi i radi, usmjerena je na Hrvatsku. Upoznajemo je polako ovih godina, značajan je intelektualac, bavila se francuskim jezikom i mnogo je bliža slici kosmopolitskog umjetnika, nego oni koje ovdje srećemo i odmah se srodimo sa njima. Danas nas je okupila ova knjiga, ja je zovem pjesničkom iako je to ustvari zbirka lirske proze. Lidija predstavlja pozornicu, scenu na kojoj djeluje pjesnički. Knjiga ima jednu superiornu samosvjesnu liriku, u kojoj vidite da je svaki red precizno utemeljen. Njen kosmos je užasno optimističan, ova lirika pokazuje koliko je ljudsko biće zapravo na dobrom putu. Samo to treba prepoznati. U ’Blagim danima’ naći ćete nekoliko briljantnih pjesama u uvodu, sjajne lirske zapise i vizuelni momenat, pa je preporučujem vašoj pažnji“, predstavio je knjigu Balša Brković.

Četvrti dan Sajma knjiga i obrazovanja počeće predstavljanjem OŠ „Maksim Gorki“ i Srednje građevinsko-geodetske škole „Inž. Marko Radević“. U 15 časova posjetioce očekuje promocija Edicije Naša škola, Put stvaraoca-koraci ka uspjehu Zavoda za školstvo. Od 17 časova na programu je predstavljanje edicije „Deset vekova srpske književnosti“, a zatim i promocija knjige „Raščaravanje vedrine“ Marinka Vorgića. Dan se završava promocijom knjige „Crnogorski jezik i nacionalizam“ Rajke Glušice i promocijom knjige „Grande Dormidor“ Đorđa Gregovića.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eight + fourteen =