Promocija knjige prof. dr Dušana Ičevića „Nacionalni karakter: u pogodbi“


Promocija knjige prof.dr Dušana Ičevića „Nacionalni karakter: u pogodbi“ biće organizovana u utorak, 14.juna, u Multimedijalnoj sali KIC-a „Budo Tomović“ od 19 sati.

„U prvim ispisima posebno o nacionalnome karakteru zapitao sam: Kako se teorijski poimaju i „primjenjuju“ kategorije nacionalnoga karaktera, narodne duše, nacionalnoga duha, duhovnoga lika naroda i psihologije naroda? Mogu li se u razmatranje podjednako uvoditi i kategorije nacionalnoga osjećanja, nacionalnoga mentaliteta, nacionalne svijesti? Da li su koje posebne nauke, npr. etnopsihologija, „nadležne“ za obradu pomenutih kategorija ili je prikladnije multidisciplinarno/ transdisciplinarno izučavanje? Što se zaista može egzaktno utvrđivati, odnosno da li je dokazljivo postojanje kakvoga po sebi nacionalnoga karaktera samosvojnoga svakoj naciji? Naslovio sam Nacionalni karakter: u pogodbi, pošto su sporna mišljenja o mogućnostima posebnoga nacionalnoga karaktera.

Od vremena kada nacionalni karakter počinje da se imenuje, različito tumači. Teorijski je najprihvatljiviji koncept nacionalnoga karaktera zasnovan na usvajanju istoga temeljnoga iskustva (zajednička istorija, jezik, vjera, običaji, vjerovanja…) pripadnika jedne nacije, što je suština svake nacije, i u upotrebi da se legitimišu zahtjevi za suverenitet i političku akciju. Blizak je pojmu društvenoga karaktera ili bazične ličnosti.“ prof.dr Dušan Ičević

Dušan Ičević je rođen 1933. godine u Podgorici. U rodnom gradu završio je osnovnu i srednju školu. Diplomirao je Jugoslovensku književnost i srpsko-hrvatski jezik na Filozofskom fakultetu u Beogradu, magistrirao i doktorirao na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Bavio se profesionalnim društveno-poitičkim radom. Bio je profesor društvenih nauka na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu. Učestvovao je u više naučno-istraživačkih projekata. Objavio je dvadeset sedam knjiga i preko 400 naučnih radova u časopisima, zbornicima, periodičnim publikacijama.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


five + 16 =