Promocija romana „Blank“ Feđe Štukana na Barskom ljetopisu


Bar, 2.avgust 2022. godine


Promocija autobiografskog romana „Blank“ bosanskohercegovačkog glumca Feđe Štukana biće održana u utorak, 2. avgusta na platou isped Dvorca kralja Nikole, sa početkom u 21h, u okviru književnog programa ovogodišnjeg izdanja Barskog ljetopisa.

O romanu, ali i o ostalim segmentima svog stvaralaštva Štukan će razgovarati sa moderatorkom Marijom Šušter.

Feđa Štukan je stalni glumac Kamernog teatra u Sarajevu, predavač teorijskih predmeta u pilotskoj školi, večiti padobranac i strastveni ljubitelj motora. Jedan je od rijetkih glumaca sa naših prostora koji je imao priliku da glumi s oskarovcima poput Benisia del Tora, Kolin Firta, Tim Robinsa, Ben Kingslija, kao i u filmovima Terensa Malika, Marka Vinterberga, Andjeline Džoli.

Njegov prvi autobiografski roman, prema riječima kritike, s pravom bi se mogao svrstati i među istorijske udžbenike. Napisan je na nagovor Anđeline Džoli i Breda Pita kao potencijalna građa za igrani film. Od snajperiste u specijalnim jedinicama u ratu, beskućnika i heroinskog zavisnika u miru, pa sve do reflektora holivudske ”A” produkcije, „Blank“ je priča o životu i smrti, politici i vjeri, mržnji i ljubavi.

Sam autor knjigu vidi kao najvišu tačku svog dugogodišnjeg aktivističkog rada, a kako ističe kritika, Štukan piše direktno, sažeto i jasno, puca pravo u glavu, bez ustezanja i previše reči.

U knjizi se nemilosrdno opisuje kako je biti u ratu, biti “navučen” i biti beznadežan, predočava se kako je izgubiti ljubav svog života, svojih prijatelja i živeti u zemlji u kojoj političari daju sve od sebe da spriječe dugoočekivani mir. “Blank” je obavezna literatura na Goldsmiths univerzitetu u Londonu i Mostarskom univerzitetu, a kandidat je za srednjoškolsku lektiru u Crnoj Gori. Do sada je preveden na engleski, francuski i italijanski jezik.

Foto Feđe Štukana: K1 Televizija

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


one − one =