Promocija zbirke eseja „Sa okusom soli“ dr Zorana Živkovića na Barskom ljetopisu


Bar, 5. avgust 2022. godine

– bARS program ovogodišnjeg izdanja Barskog ljetopisa biće nastavljen u petak, 5. avgusta. Tom prilikom će, na platou ispred Dvorca kralja Nikole, dr Zoran Živković predstaviti zbirku eseja pod nazivom „Sa okusom soli“.

Moderatorka ove književne promocije koja počinje u 21h biće Maja Simović.

U naslovu ove knjige je zvuk čuvene pesme poznatog italijanskog kantautora Đina Paolija “Sapore di sale, sapore di mare”, koja je kod nas poznata u prepevu Arsena Dedića.

I ne samo zbog toga, prirodno je da ovu knjigu izvesnog senzibiliteta ali ne i manje važnih preokupacija, otvara pravi mediteranski triptih, i to posvećen Federiku Feliniju, Voju Staniću i Arsenu Dediću.

Prema autorovim riječima, „i Felini, i Stanić, kao i Dedić, čine mediteranski trio čiji uticaj, ako ga je zaista bilo, sad bih želeo da je bio veći i značajniji. I to ne samo na mene samog, i ne samo na svet koji znam“.

dr Zoran Živković je rođen 1958. godine u Novom Sadu. Osnovnu školu i gimanziju završio je u Baru, da bi studije jugoslovenske književnosti započeo na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na beogradskom Fililoškom fakultetu. Autor je knjige „Mediteranski svetionik“ za koju je 2019. godine dobio nagradu Vukove zadužbine za nauku.

Objavio je brojne radove u zbornicima i stručnim časopisima, kao i tekstove u poznatim nedeljnicima i dnevnim listovima.

Bio je dugogodišnji novinar i urednik Radio Bara, jedan od njegovih prepoznatljivih glasova (i lica) osamdesetih.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eighteen − two =