Promocija zbirke pjesama „Heterotopija“ Nataše Gudelj


Zbirka poezije „Heterotopija“ pjesnikinje Nataše Gudelj biće predstavljena u KIC-u „Budo Tomović” u utorak, 13. septembra u Multimedijalnoj sali od 20 sati. O knjizi će, sa autorkom, govoriti Valentina Knežević.  

Prva samostalna knjiga poezije Nataše Gudelj objavljena je kao pobjednička na konkursu 51. Ratkovićevih večeri poezije za pjesnike do 27 godina, u Bijelom Polju.

„’Autorka nije prisutna’, stoji u naslovu uvodne pesme ove knjige, i to je, naizgled, postmodernistička reakcija. Ali to je i ironija. Autorka ove knjige jeste prisutna u knjizi, ali kroz desetine emanacija. U desetinama Fukoovih ogledala. Ovo je knjiga traženja. Poezija, ako je zaista poezija, ne bi trebalo da radi ništa drugo nego da traži. Biće jezikom, jezik jezikom. A „autorka nije prisutna“ jer želi da se izmakne od samo jednog ogledalskog uvida i da prođe iza. I to više nije postmodernistički pokret, to je prodor u opštu metafiziku poezije koja se izjednačila s obrisima bića”, ističe pisac Srđan Srdić u recenziji ove knjige.

Nataša Gudelj rođena je 1997. u Trebinju. Studentkinja je master studija Digitalne ekonomije na Ekonomskom univerzitetu u Beču i uporedo je zaposlena kao specijalista za marketing. Članica je književne grupe Forum mladih pisaca koja se okuplja u podgoričkom KIC-u „Budo Tomović“ od 2015. godine. Osvojila je treću nagradu na konkursu Ulaznica 2019, a jedna je od finalistkinja 32. i 33. Festivala mladih pesnika u Zaječaru. U 2021. godini bila je u finalu konkursa Mladi Dis kao i Festivala poezije mladih u Vrbasu. Iste godine osvojila je treću nagradu na književnom konkursu Sremčevi dani – Bal u Elemiru. U septembru 2021, osvojila je prvu nagradu na konkursu 51. Ratkovićevih večeri poezije za pjesnike do 27 godina, u Bijelom Polju. Pobjedom na ovom festivalu omogućila je štampanje svoje prve zbirke pjesama „Heterotopija“. Objavljivala je u zbornicima Foruma, u književnim časopisima: Rukopisi (40, 41, 42, 43), ARS, Vesna, Trag, kao i na portalima Astronaut i Čovjek-Časopis. Njena poezija se može čitati u izboru PAF konkursa (2019). Poezija joj je prevedena na francuski jezik, dok je prevod na grčki jezik u najavi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


15 − 6 =