Promocija zbirke poezije Edina Smailovića 3.juna u KIC-u


U Podgorici će, u okviru redovnog književnog programa KIC-a „Budo Tomović”, u petak, 3.juna biti predstavljena nova zbirka pjesama Edina Smailovića „Paradox Mortem”.

O knjizi će sa autorom razgovarati Vanja Kovačević. Veče će se održati u Multimedijalnoj sali, od 19 sati.

„’Paradox Mortem’ djeluje nezaustavljivo u namjeri, ne samo da prikaže sve ono loše oko nas i u drugima, već i ono najgore u nama. (…) Kao rendgen, kao pregled stanja i konstantna svijest o bezizlaznosti, kao naslov pjesme Zeitgeist (duh vremena) i nekakav grubi svjetonadzor, poezija opominje. Ono što je bitno je i to da je ovo poezija o čovjeku sa Balkana koji, kako jednom mudro reče Emil Sioran, ide iz poraza u poraz, no i to je nekakav napredak.” – zapisao je, između ostalog Amar Mulabegović u tekstu o ovoj zbirci.

Edin Smailović rođen je u Bijelom Polju gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Studije istorije završio je u Sarajevu. Piše poeziju i prozu. Do sada objavio zbirku priča “Omča” i zbirke poezije “Prolaznost” i “Paradox Mortem”. Učestvovao na književnim festivalima u Crnoj Gori i regionu. Piše kolumne za Al Jazzera Balkans i Pobjedu. Istinski vjeruje u ravnopravnost polova i da će nauka pobijediti ubrzo većinu bolesti i omogućiti nam da živimo u prosjeku po 150 godina i da su mala kuća sa dvorištem, smokvom, pogledom na more i tišina ovozemaljska verzija raja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


sixteen − eleven =