Promocija zbirke “Priče sa zapadne strane” u KIC-u


Druga zbirka Sava Markoča “Priče sa zapadne strane” biće promovisana u petak, 12.novembra, u Multimedijalnoj sali KIC-a “Budo Tomović” od 20 sati.

O zbirci će uz autora govoriti profesorica književnosti Dragana Erjavšek i izdavač i pisac Mirko Rakočević.

“Priče sa zapadne strane pripadaju mitopetskoj imaginaciji Amerike. Problematizujući prkos, tugu, nostalgiju, zlostavljanje, usud siromaštva, imigracije i svakodnevice, druga osjećanja i iskustva pretežno čovjeka plavog okovratnika, te prateći realistički, na momente prljav stil (izuzev priče BlueBay News koja sadrži elemente magijskog realizma), duh Priča sa zapadne strane najpribližniji je onom američkom modernizmu sa sredine prošlog stoljeća. Poznavaoci americane pronaći će u pojedinim pričama karverovštinu, urlik bitnika, južnjačku gotiku, ali i uticaj pulp romana i Novog Holivuda.” dr Anton Markoč

Savo Markoč je rođen u Baru 1963. godine. Završio je engleski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Nikšiću. Kratko je radio kao nastavnik, a veći dio života u pomorskim agencijama. U četrdesetim je otkrio ljubav prema kamenu. U pedesetim je počeo da piše. Jedan je od onih pisaca koji su putem društvenih mreža stekli prvu čitalačku publiku. Svoju prvu zbirku priča „Kula od sjećanja“ objavio je 2018. godine za izdavačku kuću Mediteran Multimedia iz Bara. „Priče sa zapadne strane“, njegovu drugu knjigu, objavio je Grafički atelje iz Podgorice.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


three × five =