Promocije “Muzičkih razglednica Crne Gore – nuovo” Bola Boškovića

 

 

 

PROMOCIJE “MUZIČKIH RAZGLEDNICA CRNE GORE – NUOVO”
CRNOGORSKOG KOMPOZITORA I AUTORA FILMOVA
O CRNOJ GORI BOLA BOŠKOVIĆA

 

 

Bole Bošković je, u periodu 1992 do 2014 godine, izdao  četrnaest samostalnih i nekoliko značajnih zajedničkih, kako muzičkih, tako i filmskih projekata. Zadnje filmsko ostvarenje je  simbolično nazvano “MUZICKE RAZGLEDNICE CRNE GORE – NUOVO”, koje je, ne slučajno  izašlo u obliku duplog DVD izdanja 8. marta tekuće godine, s obzirom da je autor ovaj projekat posvetio svim Crnogorkama! Radi se o preko četiri sata klasičnog crnogorskog “landscapea”, koji u potpunosti oslikava kako sjever, kontinentalni dio, tako i primorski pojas Crne Gore.

Bole BoskovicOvaj Boškovićev “artlanding” obiluje autentičnim snimcima sa kopna, vode, ali i velikim brojem originalnih snimaka iz “ptičije perspective”-vazduha i pod vodom. Potrebno je naglasiti da je i za svaku filmsku ali i muzičko-dokumentarnu formu razglednica Crne Gore, komponovana i autentična instrumentalno ambijentalana numera. Nakon konferencije za štampu  i prve promocije koja je održana juna mjeseca u Podgorici, ali koja je bila zatvorenog tipa, na kojoj su govorili doajeni crnogorskog filma i pozorišta,  gospoda Branko Baletić i Blagota Eraković, planiran je niz promocija i učešća na festivalima, kako kod  nas,  tako i u inostranstvu.

U okviru “Septembarskih dana kulture” grada Nikšića 12. septembra sa početkom u 20 sati u sali Sinčel, prisutni će imati priliku da pogledaju dio “MUZIČKIH RAZGLEDNICA CRNE GORE – NUOVO”. “Ne znam iz kojeg razloga, ali ovo je moje prvo predstavljanje filmskog projekta u gradu pod Trebjesom. Sa zadovoljstvom sam prihvatio poziv gospode Čarlija Ilića i Peka Nikčevića da se u okviru ove nikšićke manifestacije prikaže i moj filmski projekat. Pripreme su u toku i nadam se da ćemo uspjeti da priredimo jedno lijepo druženje sa nikšićkom publikom. Kako je u pitanju promocija prirodnih ljepota Crne Gore, po principu “upoznaj svoju domovinu da bi je više volio”, kako je dogovoreno sa organizatorom, ulaz će biti slobodan”- ističe Bole Bošković.

Bole Boskovic - Muzicke razglednice Crne Gore - Nuovo - omot diskaPočetkom oktobra mjeseca u Sarajevu se održava i filmski festival “Jahorina – FEST”, na kojem je zvanično i prihvaćen  Boškovićev kratki film “Podgorica – Titograd – povratak u budućnost”, preciznije, kratku igrano dokumentarnu formu sa nekadašnjim Fordovim licem iz Crne Gore  Marijom Bošković. Osim učešća na festivalu, biće  održana i promocija “MUZIČKIH RAZGLEDNICA CRNE GORE – NUOVO” u tom gradu, pod pokroviteljstvom ambasade Crne Gore u BIH.

Treća planirana promocija zadnjeg Boškovićevog filmskog ostvarenja, čije su pripreme takođe u toku, održaće se i u Rimu, u jednoj od sala univerziteta Sippienca, najvjerovatnije u prvoj polovini oktobra mjeseca, takođe sa krajnjim ciljem promocije prirodnih ljepota Crne Gore, a pod pokroviteljstvom ambasade Crne Gore u Rimu. “Prije svega moram da istaknem da mi je osim velikog zadovoljstva i još veća čast, da moji filmovi i moja muzika nastavljaju da promovišu Crnu Goru u inostranstvu! Zahvalio bih, ne samo na interesovanju i pozivu, nego i na pomoći Njihovim exelencijama, našim ambasadorima Crne Gore, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u Italiji, gospodi Draganu Đuroviću i Vojinu Vlahoviću! Za sada sve planirane pripreme idu svojim tokom, biće pozvane mnoge zvanice, članovi naših udruženja u BIH i Italiji, moje kolege i svi dobronamjernici i prijatelji Crne Gore. I danas se sjećam ushićenja i zadovoljstva  kada je moj prvi film “PRIJESTO OD KAMENA” promovisao Crnu Goru daleke 1997 godine,  iako tada nijesam bio u mogućnosti da pođem sa delegacijom na sopstvenu promociju zbog uvedenih sankcija. Očekujemo lijepa druženja na svim promocijama, ali i nakon svega potrudiću se da nastavim svoju misiju dalje. Gdje će biti sledeća destinacija gdje će se prikazati moje “MUZIČKE RAZGLEDNICE”, ovog puta, neka ostane mala tajna” – ističe Bošković!