Promocijom romana ,,Krunska’’ počeo VII Internacionalni sajam knjiga


Sedmi Internacionlani sajam knjiga, jedna od najznačajnijih manifestacija u organizaciji Glavnog grada i Sekretarijata za kulturu i sport, počeo je danas 6. oktobra i trajaće do 10. oktobra, u Bemax areni. U susret večerašnjem zvaničnom otvaranju sajma, danas je u okviru pratećeg programa   predstavljen roman ,,Krunska’’ književnice Ane Rodić, u izdanju  izdavačke kuće Rende.

Riječ je o šestoj knjizi pomenute spisateljice koja je široj publici poznata kao scenaristkinja serije Lisice, a po njenoj priči i scenariju je snimljen film Vetar rediteljke Tamare Drakulić, koji je nagrađen specijalnom nagradom žirija FEST-a 2017. godine. 

Urban, upečatljiv i duhovit izraz ono je što odlikuje i ovaj, kao i njene prethodne romane. Čitajući odlomke iz ,,Krunske’’, autorka je u razgovoru sa Slađanom Novaković, urednicom izdavačke kuće Rende,  kazala je da je ovaj rukopis zamišljen kao spoj tri vještine pisanja: književno, scenarističko i kopirajtersko, što je bio svojevrstan izazov, ali je upravo na takav način željela da predstavi junakinju romana, Daru i njenu korijenitu životnu promjenu.

,,Ja se i u ovom romanu bavim storytelling-om  stvarajući jasan film u glavi i želeći da  i kod čitalaca stvorim isti efekat, pričajući priču u sadašnjem vremenu’’ – dodala je Rodić.

Objašnjavajući zašto roman nosi ime Krunska – jedne od najprestižnijih beogradskih ulica, autorka je kazala da premda prva asocijacija jeste kruna, dvorski život, visoki plafoni,  oni danas ,,više nikome ništa ne znače’’.  Kazala je i da sama ta ulica vodi od Starog dvora do pijace što jeste na neki način zanimljivo, jer pokazuje simbolički  put od ,,opstajanja do propadanja’’.

***

Dodajemo da će večeras u 19h gradonačelnik Glavnog grada dr Ivan Vuković svečano otvoriti sajam, a u 20h biće organizovan glavni program prvog dana -predstavljanje knjige njemačkog novinara i pisca Mihaela Martensa ,,U požaru svjetova: Ivo Andrić-jedan evropski život’’. Na promociji će govoriti Mihael Martens i Vasko Raičević, umjetnički direktor Sajma.

Dobro došli na VII Internacionalni sajam knjiga!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eighteen − eleven =