Protekao treći dan festivala RUTA grupa Triglav


Predstava ,,Ulje crnog kima’’ u produkciji Mestnog gledališča ljubljanskog, je obilježila treći dan festivala Regionalne unije teatara, RUTA GRUPA TRIGLAV.

Uz to, u vidu pratećeg programa festivala, održan je MasterClass Zijaha A. Sokolovića ,,Samo glumac pozorište dovodi u pitanje’’ u prostorijama fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju.

Nakon  izvođenja predstave, organizovan je razgovor sa učesnicima koji je moderirala Dragana Tripković, dramaturškinja Gradskog pozorišta. Na okruglom stolu su učestvovali glumci i dio autorske ekipe.

– Tekst je nastao kada sam dobila zadatak da napišem porodičnu dramu u kojoj bi se isticale generacijske razlike i razmišljajući šta bih htjela reći o vremenu u kom živimo, odlučila sam se na priču o milosti, a u saradnji sa scenografkom sam htjela da otvorim prostor u simboliku – istakla je rediteljka i autorka teksta Barbara Zemljič

– Barbara me privukla ulozi sa rečenicom da moj lik ima granični poremećaj ličnosti, nakon čega sam počela da istražujem te osobe, šta se događa sa njima, kakav je njihov odnos prema roditeljima i koji im je životni cilj. – rekla je glumica Bernarda Oman

– Mislim da moj lik, zbog toga što nema oca, u svojoj mladosti nije svjestan da je njegova prisnost sa majkom zapravo dijagnoza, a vremenom, on poželi da ide svojim putem, da se osamostali, ali ne može. – kazao je glumac Jure Henigman

– Mislim da smo kao porodica, genetski disfunkcionalni, a moj lik, kao da je bačen u tu situaciju, jer bi bez toga njen život bio potpuno drugačiji, i kada se dogodi neka situacija, ona se osjeća odgovornom i to podredi svom sinu. – zaključila je glumica Karin Komljanec

Glumac Matej Zemljič je rekao da se u ulozi sina trudio da ne zauzima pažnju svojom autističnom harizmom zbog toga što je fokus na odnosu njegovih roditelja, dok je Gaber Trseglav istakao da se, uprkos tome što se ova predstava igra na maloj sceni zbog čega je bilo skepticizma oko izvođenja u Velikoj sali, energija koju ona nosi i dalje prenijela publici.

Festival se nastavlja večeras, sa početkom u 20h, u Velikoj sali KIC-a ,,Budo Tomović’’ izvođenjem predstave ,,Schindlerov lift’’ u produkciji Kamernog teatra 55 iz Sarajeva.

Komad ,,Šindlerov lift” je nastao po višestruko nagrađivanom romanu Darka Cvijetića i bavi se sudbinama stanovnika jednog nebodera crvene boje koji je imao sreću da bude napravljen u Prijedoru zlatne 1975. i nesreću da doživi i preživi nesretne devedesete i svjedoči potpunom pomračenju ljudskosti. Predstava, kao i roman, bavi se demaskiranjem ljudskog zla i bešćutnosti i govori o nepresuđenom zločinu, odnosno zločinima i zločincima, i ubijanjima nevinih Bošnjaka i Hrvata od strane njihovih dojučerašnjih komšija i prijatelja.

Unija je nastala  2019. s ciljem uspostavljanja saradnji, komunikacija i razmijena ideja, umjetnika i projekata. Unija povezuje  šest teatara iz regiona, kroz  seriju revijalnih festivala najboljih produkcija učesnica u matičnim gradovima. Članice Ruta grupa Triglav festivala čine:   Beogradsko dramsko pozorište, Ullysses teatar iz Zagreba, Mestno gledališče ljubljansko, Kamerni treatar 55 iz Sarajeva, Dramski teatar Skoplje i Gradsko pozorište Podgorica.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


20 − twelve =