Protekao treći dan VI Internacionalnog sajma knjiga Podgorica


Ljubitelji pisanog stvaralaštva Arsena Dedića, Miladina Šobića i Vitomira Nikolića bili su u prilici da u okviru trećega dana 6. Internacionalnog sajma knjiga Podgorica uživaju u promociji knjige Gorana Sekulovića „Za jednom kapi čistog života”. Sekulović je u ovoj analitičko-esejističkoj studiji pronašao nit koja spaja ova tri pjesnika, a odnosi se na tzv. poetski kosmizam.

Jedno od najčuvenijih predanja, predanje o Pavi i Ahmetu, svoje mjesto našlo je u knjizi „Vraneška legenda“ Veska Konjevića. O knjizi su govorili Nela Savković Vukčević, Marijan Premović i Jelka Malović. Autor „Vraneške legende“ sakupio je osamnaest varijanti predanja, a u knjizi ih hronološki prikazuje i analizira.

Predstavljene su i dvije zbirke poezije „Magla: vidljive tačke“ Jovane Bojović i „Svi moji demoni“ Borisa Đurovića.

O zbirci ,,Magla: vidljive tačke“ crnogorske dramaturškinje i pjesnikinje Jovane Bojović su, uz autorku, govorili i akademik Pavle Goranović i književna kritičarka Dragana Erjavšek. Goranović je istakao značaj pjesništva Jovane Bojović, kojoj je ovo druga zbirka pjesama, te naveo da ona predstavlja značajan pjesnički glas u novijoj crnogorskoj poeziji. Bojović, prema Goranovićevim riječima, nalazi vidljive tačke, scene, u uvijek napetoj stvarnosti i iskustvima drugih kao sopstvenim.

„Poezija se dešava u svakom trenutku, možda sad, možda dok radimo nešto sasvim nevezano za poeziju… Barem je tako kod mene. Riječi su živa bića i ako mi sa njima postupamo onako kako bi trebalo, tj. u skladu sa njima, one se same slažu“, naveo je Boris Đurović na promociji svoje prve zbirke poezije. Kako Vuković ističe, u poeziji Borisa Đurovića leksika je najjače oružje. Riječi kojima se pjesnik služi, bira i vadi iz zapleta realnosti zahtijevaju upravo tako specifičnu formu jezika, što Đurovićevu poeziju čini posebnom i specifičnom. Đurovićevu poeziju karakteriše i svojevrsna angažovanost, autor se, prema riječima Vuković, uključuje u društvo i kritikuje ga, bavi se aktuelnim temama, ne izlazeći iz okvira sebi svojstvenoga stila.

Treći dan Internacionalog sajma Podgorica završen je promocijom monografije Izbačaji kreativne radionice „Košnica“. Multimedijalnu projekciju vodio je glumac Milivoje Mišo Obradović.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


twenty − nineteen =