Pružena ruka domovini predaka

Portal www.visitamontenegro.com, pokrenut je u cilju turističke promocije Crne Gore u Španiji a tu je i luksuzno izdanje mog časopisa, koji se distribuira u najelitnijim hotelima u Španiji, Argentini i Floridi. U svakom broju tri stranice posvećene su Crnoj Gori. To je mali doprinos porodice precima i staroj domovini, kaže Leandro Stegić, potomak našeg iseljenika u Argentini i ugledni biznismen

– Interesovanje Španaca za Crnu Goru je veliko, ali ona još uvijek nije dovoljno zastupljena u turističkoj ponudi. Razgovarao sam sa predstavnicima velikih turoperatora kao što su Viajes El Corte Ingles, Halcon Viajes, Viajes Barcelo i mnogi od njih žele da Crnu Goru uključe u svoju ponudu. Odgovorni u turizmu imaće svu podršku u uspostavljanju veza sa španskim turoperatorima, ističe u razgovoru za Portal Analitika Leonardo Stegić, ugledni biznismen, potomak našeg iseljenika u Argentini. Naš sagovornik živi u Madridu, uspješan je poslovni čovjek i, kako kaže, iskreno želi da pomogne u promociji Crne Gore – zemlje svojih predaka.

– O Crnoj Gori se u Španiji nedovoljno zna, kao i u cijelom hispano govornom području i zato je potrebno više uraditi na predstavljanju zemlje. Moj portal www.visitamontenegro.com, pokrenut u cilju turističke promocije Crne Gore, trebao bi da uskoro da rezultate, a tu je i luksuzno izdanje mog časopisa, koji se distribuira u najelitnijim hotelima u Španiji, Argentini i Floridi. U svakom broju tri strane posvećene su Crnoj Gori. To je mali doprinos porodice staroj domovini, naglašava Stegić, koji je zaslužan i za organizovanje crnogorske dijaspore u Španiji.

Životni put njegove porodice je izuzetno zanimljiv. Njegov djed Vasilije Stegić rođen je u Radovićima pored Tivta i davno je otišao u Argentinu, u Buenos Ajres, u kome je Leandro rođen. Kaže da se zbog ekonomske i političke nestabilnosti njegova porodica 2000. godine preselila u Majami, a potom u Španiju. Živjeli su godinu dana u Alikanteu, sedam u Barseloni, a posljednje tri godine su u Madridu. Stegići su ugledni biznismeni i, kako Leandro kaže, od srca žele da daju svoj mali doprinos Crnoj Gori, za koju je vezani. Leandro ističe da najmanje tri četiri puta godišnje dođe u domovinu svog djeda Vasilija.

Sjeća se porodičnog običaja kada su se svi okupljali nedjeljom u djedovoj kući. Bili su tu i njihovi prijatelji, takođe iseljenici iz Crne Gore, Martinovići, Miloševići, Barvići, i onda su počinjale priče rodnom kraju. Moja baka, inače porijeklom iz Galicije u Španiji, govorila je Jugoslavija, i sjećam se kako se iz pozadine čuo glas djeda, koji je znao da kaže: “Sto puta sam ti rekao Montenegro, zapamti Montenegro.“

Leandro se sjeća prvog dolaska u Crnu Goru, Igala i Herceg Novog, i prvo što je uradio je odlazak u prodavnicu hrane, jer je, kaže, želio da vidi što se to najviše kod nas jede. “Sjeo sam ispred prodavnice, i vremešni gospodin me pozdravio sa „dobar dan“. U tom trenutku kao da sam ponovo vidio svog djeda i prisjetio se svih sati provedenih sa njim, dok me učio odakle je došao i dok mi je ponavljao riječi svog jezika. Jednog dana siguran sam da ću napisati knjigu o mom nezaboravnom iskustvu i mojoj prvoj posjeti Crnoj Gori. Osjećanju povratka kući doprinijela je dobrodošlica moje rodbine u Radovićima kod Tivta, a ubrzo sam stekao i mnogo prijatelja širom Crne Gore, tako da sam često tu”, ističe Leandro.

– Kroz sve to, u meni se probudila potreba da učinim što više, ne samo u Španiji nego i u cijelom hispano govorećem svijetu, da promovišem Crnu Goru. Tu je projekat portal www.visitamontenegro.com, ali i profil na facebook-u i tviteru. Sa ovih tačaka na interentu želim da prižim što više informacija o Crnoj Gori i mogućnostima poslovanja u njoj. Pored toga poslovne prostorije naše porodične kompanije takođe se koriste u te svrhe. Uspjeli smo da prikupimo mnogo promotivnog materijala, brošura i slika iz Crne Gore, koje djelimo u Madridu, Barseloni, Buenos Airesu, Majamiju, naglašava naš sagovornik.

Smatra da su za kratko vrijeme uz trud cijele pororodice i pomoć prijatelja iz Crne Gore, zahvaljujući dosta dobrim kontaktima koje imaju sa značajnim ličnostima u mnogim oblastima, od preduzetništva, politike, uslužnih djelatnosti, ugostiteljstva i medija, uspjeli da mnoge ljude upoznaju sa Crnom Gorom.

ANALITIKA: Koliko su Španci zainteresovani da posjete Crnu Goru. Pokrenuli ste prvi turistički sajt na španskom o nama. Kakve su reakcije?

STEGIĆ: Interesovanje je veliko, ali Crna Gora nije dovoljno zastupljena u ponudi. Razgovarali smo sa predstavnicima velikih turoperatora i mnogi od njih žele da Crnu Goru uključe u svoju ponudu. Koristim razgovor sa vama da pozovem odgovorne u turističkoj privredi. Dobiće svu našu podršku u uspostavljanju veza sa španskim turoperatorima. Inače, mislim da se na cijelom Iberijskom poluostrvu zna nedovoljno o zemljama bivše Jugoslavije. Često ljudi odma pomenu rat. Ono što izdvaja Crnu Goru je latinskom ime Montenegro. Prosječnom stanovniku i potencijalnom turisti to ime zvuči bliže, privlačnije i toplije. Primjeto sam da je posljednjih godina Hrvatka postala jako popularna destinacija.Uvedene su direktne avionske linije sa tom zemljom i siguran sam da i Crna Gora može uraditi isto, ako ne i bolje, kada je špansko tržište u pitanju, a ono je veliko. Potrebno je samo veće prisustvo i angažman.

ANALITIKA: Vi se trudite da okupite našu dijasporu u Španiji. Koliko naših iseljenika tamo živi. Veliki dio njih je došao iz Latinske Amerike…

STEGIĆ: Teško je reći koliko tačno ima hispanogovorećih potomaka crnogoraca, mnogo je onih koji samo sa jedne strane imaju crnogorsko porijeklo, a opet mnogo je onih koji su promjenili prezimena i teško ih je pronaći. Nedavno sam sreo ljude koji se prezivaju Drago, što je ustvari po davnom porijeklu iz Crne Gore, vjerovatno Drašković ili Dragović. To je posao koji zahtjeva angažman velikog broja ljudi, institucija. Imamo značajne zajednice u Argentini, Čileu, Urugvaju, Brazilu, Boliviji, ali i u sjevernoj Americi, gdje su velike hispanske zajednice Majami, Čikago, kao i u Španiji.

Trenutno je u procesu organizacije prva Crnogorska fondacija Latinske Amerike, koja bi trebalo da objedini za sada najzačajnije predstavnike Crnogoraca koji su sa hispanskog govornog područja, u cilju očuvanja naše tradicije i identiteta. Mislim da se ovdje može govoriti i o značajnoj ekonomskoj saradnji. Takođe, mnogi od potomaka naših iseljenika svake godine dolaze u Crnu Goru. Ako bi se organizovano radilo na tome rezultati bi iznenadili mnoge. Mogu slobodno reći da je “turizam” stare dijaspore potencijal koji ne treba zanemariti.

ANALITIKA: Čula sam da pokušavate da dovedete investitore iz Španije i Argentine u Crnu Goru. Kakvi su Vaši utisci, mislite li da su raspoloženi da investiraju ovdje. Što bi moglo biti prepreka?

STEGIĆ: Crna Gora je zemlja sa mnogo mogućnosti i veoma otvorena. Međutim, mislim da je limitirajući faktor za velike investitore nedostatak nekih visokokvalifikovanih kadrova, ali i veličina tržišta.Neophodno je pojačati prisustvo Crne Gore na ovom području. Kao primjer za to pogledajte sajt ICEX-a, Instituto Español de Comercio Exterior, (Spoljnotrgovinski institut Španije) koji je veoma važna polazišna tačka mnogih potencijalnih investitora. Tamo možete primjetiti da su zastarjeli podatci koji se odnose na Crnu Goru. Takve stvari su nedopustive i one su rezultat slabe komunikacije. Tu može pomoći i dijaspora, ako već ne postoje drugi načini, opet pod uslovom da je dobro organizovana. Sa naše strane mi radimo, osim na predstavljanju Crne Gore, i na motivisanju investitora. Nedavno su Crnu Goru posjetili predstavnici jedne od najvećih kompanija u Argentini i jedne od najvećih u svijetu kada je u pitanju menadžment Aerodroma i avio transporta uopšte. To je kompanija AA2000, koja je u vlasništvu argentinskog milijardera Eduarda Eurnekiana, i oni su bili tu kako bi ispitali mogućnosti investiranja u Crnu Goru.

ANALITIKA: Što prema Vašem mišljenju treba uraditi da veze sa dijasporom budu bolje, intenzivnije. Što nam zamjerate ovdje u Crnoj Gori?

STEGIĆ: Kada je riječ i Iberijskom poluostrvu na nama je da se bolje organizujemo i poboljšamo komunikaciju sa zvaničnim organima Crne Gore. Što se tiče Latinske Amerike, tamo postoji dobar osnov za građenje čvrstih pozicija. Iako je Crna Gora mala zemlja, mogućnosti naše dijaspore ili hispanogovorećih Crnogoraca su zaista velike. Jačanjem odnosa sa nama Crna Gora ne ispunjava samo moralnu i istorijsku obavezu održavanja odnosa sa svojim iseljeništvom, već i stvara mogućnost za pristup rastućem tržištu Mercosura, koje je značajno veće od tržišta EU. Što je prije moguće treba otvoriti predstavništvo, ili ambasadu, bez koje nije moguće uspostaviti trajne odnose.

ANALITIKA: Vlasnik ste luksuznog magazina koji se distribuira na tri kontinenta. Dio časopisa posvećen je Crnoj Gori. Recite nam nešto o magazinu, kakva je konkurencija kada su luksuzna izdanja u pitanju. Utiče li ekonomska kriza na ovu djelatnost, ili luksuzna izdanja ne djele sudbinu onih namjenjenih najširoj publici…

STEGIĆ: XoowMagazine ( www.xoowmagazine.com) je dvomjesečno luksuzno izdanje časopisa koji se distribuira po najelitnijim hotelima i ugostiteljskim objektima u Španiji, Argentini i Floridi u 25000 primjeraka. Kriza ne utiče na nas. Nakon svakog izdanja organizujemo luksuzne VIP prezentacije u Madridu ili Barseloni, a u narednom broju slavimo petogodišnjicu postojanja. U svakom broju tri stranice su ekskluzivno posvećene Crnoj Gori i njenoj promociji. To je mali doprinos porodice našim precima i staroj domovini.

Suzana KAPETANOVIĆ

Intervju sa Leandrom Stegićem objavljen je na informativnom portalu “Analitika”, 19.05.2012. godine.