Prva crnogorska LP ploča kompozitora Bola Boškovića


Nakon potpisivanja ugovora početkom aprila tekuće godine, između NVO MONTENEGRO RECORDS kao izvršnog producenta sa jedne i Bola Boškovića kao autora sa druge strane, za Dan državnosti Crne Gore 13 jul biće i ozvaničeno izdanje prve crnogorske LP ploče “DOBRO JUTRO CRNA GORO“.

Na ploči se nalaze četiri kompozicije:

A STRANA

01 – “DOBRO JUTRO CRNA GORO“

02 – “BITKA NA VUCIJEM DOLU

B STRANA

01 – “DOCLEA“

02 – “BESKA ( LAKU NOC CRNA GORO )“

Ukupno trajanje kompozicija je 26 minuta.

Bole Boskovic je autor prvog albuma instrumentalno ambijentalne muzike u Crnoj Gori “NOCNA RUZA CRNE GORE“, prvog muzicko dokumentarnog filma u Crnoj Gori “PRIJESTO OD KAMENA“, prvog CD a instrumentalno ambijentalne muzike u Crnoj Gori “NOCNA RUZA PRIJESTOLA OD KAMENA“ i prvog DVDa u Crnoj Gori “POGLEDOM I MUZIKOM BEZ RIJECI “ !

Muzicki spot kompozicije “DOBRO JUTRO CRNA GORO“ je bio godinama najavna i odjavna spica Jutarnjeg programa TVCG , a njegov naziv je ostao do danasnjih dana.

Neformalno udruzenje kolekcionara gramofonskih ploca u Podgorici postoji od 2015. godine, a  NVO “ GRAMOFONSKE PLOCE CRNA GORA – MONTENEGRO RECORDS “  registrovana je 2018.godine. Izvrsni direktor je g.din Boris Burić. Od nastanka do danas organizuju: okupljanja kolekcionara, berze ploca, audio sajmove, kulturne veceri, kao i promocije knjiga i LP ploca. Takodje, vrijedno je pomena i njihovo ucesce na slicnim manifestacijama u okruzenju. Na 4. “Medjunarodnom sajmu audio uredjaja, opreme i nosaca zvuka“ koji se ove godine odrzao u njihovoj organizaciji  8 aprila 2022. godine, bila je i ozvanicena  saradnja ove NVO sa crnogorskim kompozitorom i autorom filmova Bolem Boskovicem.

Bole Boskovic o saradnji sa Montenegro Records:

“ Jedan moj prijatelj sa ravnoga Cetinja je rekao: “Ko danas nije poludio, taj nije normalan!“

U vremenu politicke nestabilnosti u zemlji, agresije Rusije na Ukrainu i nevidjene ekonomske krize, pandemije korona virusom koja jos uvijek nije utihnula i svih ostalih posasti koje pritiskaju crnogorsko drustvo, krenuti u realizaciji prve crnogorske LP ploce je najblaze receno hrabar potez!  Iako sam u zadnje vrijeme bio vise produktivan sto se tice realizacije dokumentarnih filmova, evo jos jednog originalnog muzickog projekta, koji je finalizovan u rekordno brzom roku. Ovom prilikom  iskazujem i postovanje  Borisu i njegovoj druzini na upornosti i istrajnosti u realizaciji ovog projekta jer iz licnog iskustva znam da biti zacetnik i realizovati bilo koju  ideju u Crnoj Gori  je skoro pa Sizifov posao. Da ne bi bila klasicna crnogorska rabota i da svaka podrska ostaje samo na rijecima,  ja kao autor svih komozicija ustupam  besplatno  moja autorska prava koje ce se naći na prvoj crnogorskoj LP ploci, “Dobro jutro Crna Goro“ izvrsnom producentu NVO “GRAMOFONSKE PLOCE CRNA GORA – MONTENEGRO RECORDS“, kako bi doslo do realizacije ovog projekta, a koja pripadaju meni kao kompozitoru.

Promocija albuma je planirana za 12. jul u 21.00 ispred biblioteke Radosav Ljumovic.  

Prva crnogorska LP ploca je stampana u Soveniji, idejno rjesenje za omot je uradio Branko Gazdic, fotografija je autorstvo Gavrila Boskovica, a stampa omota je radjena u Srbiji.

1 Comment

  1. Napokon da realizuje jedan dobar projekt kod nas.
    Svaka čast, samo naprijed. Nastavite sa pločama Montenegro Records

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


20 − seventeen =