Prvi crnogorski elektronski bend

 

Kokot

 

Kokot, prvi crnogorski elektronski bend, osnovan 1998.god u Podgorici od strane Vojislava Mistovića, tadašnjeg voditelja, producenta i d.j., Petra Garića i Mladena Kovačevića, muzičara sa Muzičke akademije na Cetinju.

Bend pravi prve probne snimke u režiji Radija Antena M, a na ljeto 1999.godine odlaze na snimanje albuma prvijenca ”Virpazar”. Bendu se priključuje i gitarista Boban Mijović ( nekadašnji frontmen barske grupe ”Bellmondo”).

Na prvom albumu još je svirao i Nebojša Miletić, Mladenov i Petrov kolega sa muzičke akademije. Bend dobija barsko-podgoricki karakter.

Pjesme koje su se izdvojile su: Godinje i Universereligion, Ne brže od života (južni vjetar) a, svoj debi imao je i Tomo Jokić (poznatiji iz tv serijala ”The books of knjige”) sa svojim recitalom u pjesmi: Đe ima soula.

U proljeće 2000. godine na Velikom pijesku (blizu Bara) bend snima svoj drugi album ”Poznavanje hemije i društva”, koji se bitnije razlikuje od prvijenca. Na prvom albumu je preovlađivao ”siroviji” tehno zvuk sa više eksperimentisanja, dok je na drugom albumu uočljivija ”mekša” dub atmosfera pomiješana sa mirisom mediterana. Na  ovom albumu svirala je ista četvoročlana postava: Mistović, Kovačević, Garić i Mijović. Izdvajaju se pjesme: Horse, Kokot, Kokoška, Mjetin birdland.

U zimu 2000.godine bend postaje trojac ( Mistović, Kovačević i Mijović) i radi na dva paralelna projekta, album benda ”Yellow” i  autorski album minijatura Bobana Mijovića ” Vedrin”.

Na albumu ”Yellow” prednost je data ambijentalnoj muzici sa uplivom klasike i atmosfere pozorišta, no ne bježi se od elektronskog koncepta benda. Na ovom albumu najviše se ispoljava slika tadašnjeg crnogorskog društva kroz muzičke lajtmotive jedne izmučene generacije iz devedesetih. Ponajbolje to odslikava numera ”jedanaest potonjih godina”, koja u svojih jedanaest minuta sažima sve potrese koje su nam donijele ratne i krizne godine. Sa ovog albuma se, pored spomenute, izdvajaju pjesme: Virpazar i Vranjina, Orada, Fix number two, Moli se… Na ovom albumu većinu pjesama su napisali Kovačević i Mistović, koji će ubuduće, kao dvojac stvarati prepoznatljivu sliku ovog benda.

 

 

Petar Vujošević, mozaičar i predvodnik likovne grupe ”Ametist” je u proljeće 2002 god. uputio poziv grupi Kokot da za izložbu ”Da, voda”, napravi muziku, koja će biti objavljena od strane Kulturnog centra Bar. Kokot je već, uveliko, barska grupa, i u art-ateljeu Veliša. A. Leković u Šumicama (Bar) Mistović i Kovačević snimaju  album pod nazivom ”Voda”, sa kojeg kasnije skidaju singl ”Voda iz solitera”. Ovo je jedan od uspješnijih Kokotovih projekata. 

Ohrabreni ovim uspjehom, grupa sljedeće godine (2003) ulazi  u studio i snima svoj peti album ”Brda”, uporedo radeći muziku za kratkometražne filmove i pozorišnu produkciju Zetskog doma na Cetinju. Na albumu se nalazi petnaest  numera i osmišljen je kao dupli cd, na prvom 11, a na drugom 4 pjesme. Na ovom albumu preovlađuje ritam u fuziji sa

jazzom, ambientalom- morem i motivima crnogorske obale. Izdvajaju se pjesme: Ludaci, Čovjek sa bocom vina, Ljubavna, Na brodu u luci, Duga, Chill, More, Prva junska noć…

2006 godine, poslije dvogodišnje pauze Kokot ulazi u novi projekat (po mnogima najuspješniji), snimanje mini LP-a pod nazivom ”Četiri vjetra”. U kokotmusic studiju u Baru, od planiranih četiri, snimljene su tri pjesme, i sve su imale ogroman uspjeh kod publike -Jugo i Bura (levor), dok je pjesma ”maestral” postala svojevrsna himna pomoraca. Kokot je 2008. god. prestao sa radom. No, Mistović i Kovačević najavljuju moguće okupljanje Kokota u godinama koje dolaze.

 

 

electronica,ambiental
Чланови
Mladen Kovačević, Vojislav Mistović
Родни град
Bar
Издавачка кућа
kokotmusic
Опис
the first electro-band in Montenegro
Опис
the first electronic band in Montenegro founded 1998.
Биографија

Kokot founded 1998.the first electronic band in Montenegro.

Discography:

1999 “Virpazar”

2000 “Poznavanje hemije i društva

2001 ”Yellow

2002 ”Voda”

2002 “Voda iz solitera” single

2003 ”Brda”

2006 ”Četiri vjetra” 

studio:kokotmusic-bar, big shoder, shushanj, podgorica

All music, words&production: M.Kovačević&V.Mistović

1999virpazar10songs/2000poznavanjehemijeidrustva8songs/2001yellow14songs/2002vodaonmix12songs/2002singlevodaizsolitera/2003brda14songs/2006cetirivjetra4songs

Work with Boban Mijović:

Boban Mijović&Kokot: lp “Vedrin” 2000.

Work with bass player S.P.Glavičić:

2002/2003 Pecho&Kokot- lp “Odbrana i zaštita”

2007 Pecho&Kokot- lp “Total recall”

For Kokot also played:Petar Garić, Boban Mijović, Nebojša Miletić, Nemanja Bečanović, Milo Belević, Milić Šarović…

unpublished:lp”Batrganje” 2002-2003

Тренутно у
Bar/Beograd
Генерални менаџер
Svetozar Pecho Glavičić
Контакт за медије
Утицаји
underworld,pat metheny,deep forest,Pecho,depeche mode,leftfield…
Интересовања бенда
electro,ambiental,jazz,raegge,etno…