Prvi Festival etnološkog filma – RISAN 2022


Prvi Festival etnološkog filma – RISAN 2022 održaće se u Risnu od 1. do 3. septembra 2022. godine u organizaciji NVO ”Medaur” Risan – Društva za njegovanje kulturne baštine Risna.

Ideja Festivala jeste da publici pruži mogućnost da se upozna sa raznovrsnošću kultura, tradicija, vjerovanja i načina života raznih naroda, kao i da podigne nivo svijesti o značaju očuvanja kulturnog nasljeđa.

Ovogodišnje revijalno izdanje Festivala pripremljeno je na osnovu selekcije filmova režisera Vladimira Perovića.

Tokom trodnevnog programa biće prikazano 10 filmova iz 8 zemalja i to – Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Australije, Irana i Nepala.  Cilj nam je da okupimo razne filmske stvaraoce, folkloriste, antropologe i etnografe, a ujedno publici i stvaraocima pružimo priliku boljeg razumijevanja, razmjena ideja i unaprjeđenja stvaralaštva. Shodno tome, ovogodišnji Festival ugostiće režisere čiji će filmovi biti prikazani na Festivalu i koji će u interakciji sa publikom, ali i stručnim licima biti u mogućnosti da predstave svoj film, lični doživljaj filmske umjetnosti, kao i dosadašnje projekte na kojima su radili.

Prvog dana Festivala, nakon ceremonije otvaranja u dvorištu palate Ivelić, koja je planirana za četvrtak, 1. septembra u 20:00 časova, prikazaće se tri filma i to: MIR SVIMA Elizabete Koneske iz Makedonije (2007), LU-LU-LU Predraga Todorovića iz Srbije (2019) i DA ZAKITIM MRAMOR CVIJEĆEM Sare Stijović iz Crne Gore (2021).

Drugi dan Festivala, petak 2. septembar, pored projekcije četiri filma, rezervisan je i za prateći program. Naime, u jutarnjim časovima (11:30 časova) u ulici Gabela – dvorištu nekadašnje kuće Bjeladinovića, održaće se predavanje na temu običaja vezanih za organizaciju risanske svadbe, kao i radionica pripreme svadbenih darova – konjestra i gvantijere. Predavačica je etnološkinja Mileva Pejaković Vujošević. Projekcija filmova počinje u 20:00 časova u dvorištu palate Ivelić i biće prikazani: SUSRET Reza Majlesiija iz Irana (2017), ZAVJET Mladena Ivanovića iz Crne Gore (2023), POSLEDNJE RABADŽIJE Novaka Knežića iz Bosne i Hercegovine (2018) i MI SMO GLASNICI Davida Fedele iz Australije (2018).

U subotu, 3. septembra na istoj lokaciji u 20:00 časova, biće prikazani sljedeći filmovi: CIPOVKA Jelene Vukmanović iz Srbije (2018), SAKREŠTAN Luke Klapana iz Hrvatske (2017) i RAŠČARANI BIOSKOP slovenačke režiserke Eve Pivač i režisera Matjaž Pintera iz Nepala. Nakon projekcije slijedi ceremonija zatvaranja i dodjela zahvalnica i prigodnih poklona učesnicima.

Planirano je i gostovanje Festivala za 4. septembar u Morinju, kada će biti prikazana tri filma iz selekcije ovogodišnjeg izdanja Festivala. Inače, gostovanje se organizuje cilju decentralizacije kulturnog programa i namjere da se predložena filmska ostvarenja ponude i publici izvan Risna.

Ovaj projekat finansiran je sredstvima Opštine Kotor kroz Program kulturnih manifestacija za 2022. godinu.

Festival je otvoren za sve ljubitelje filma i dobrog druženja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


five × 3 =