Prvi Fulbrajtov stipendista na polju umjetnosti – Ivana Radovanović

Ivana Radovanović, asistent na Fakultetu likovnih umjetnosti Univerziteta Crne Gore na predmetu Modelovanje i  Modelovanje sa crtanjem, prvi je Fulbrajtov stipendista na polju umjetnosti u Crnoj Gori.

Sa njom smo razgovorali o značaju nagrade i internacionalnog razvojnog puta umjetnika sa crnogorskog podneblja.

UCG: Šta znači za Vas vijest o Fulbrajtovoj stipendiji koju Vam je dodijelila Vlada SAD-a?

RADOVANOVIĆ: Jako sam srećna povodom dobijanja ove stipendije koja će sigurno biti jak podsticaj za  moj dalji rad.

Na moju veliku radost, u maju 2017. godine otvoren je konkurs za prestižnu Fulbrajt stipendiju za postdoktorsko istraživanje od strane vlade Sjedinjenih Američkih Država. Riječ je o velikoj naciji, koja pored jednog neospornog industrijsko – komercijalnog giganta u sebi, sa druge strane zna da prepozna prave vrijednosti i bude smjernica za razvoj društva u svojoj cjelosti.

SAD je izvorište uključivanja u savremene tokove likovne i vizuelne umjetnosti.

Podizanjem svog umjetničko-profesionalnog angažmana na viši nivo, postdoktorskim istraživanjima doprinijeću svom profesionalnom razvoju, kao i svojim primjerom ukazaću na neophodnost istog i ujedno naše obaveze da doprinesemo društvu u daljem razvojno-istorijskom kontekstu.

UCG: Na poziv St. Johns Univerziteta provešćete šest mjeseci u Njujorku. Šta namjeravate da realizujete tokom svog boravka?

RADOVANOVIĆ: Moja namjera je da u tih šest mjeseci posjetim biblioteke, galerije, muzeje i sve relevantne institucije, razgovaram sa eminentnim stručnjacima i stvaraocima  i ujedno radim na novom ciklusu skulptura tj. instalacija i prenesem dragocjeno iskustvo sa novog kulturnog polja u sredinu u kojoj živim i radim. Ovo će biti dragocjen materijal ne samo sa umjetničke tačke gledišta, već je riječ ujedno i o produkcijskoj, pedagoškoj i obrazovnoj obuci i njena dalja primjena u sredini u kojoj živim i radim. Ovim ću biti dodatno osposobljena da praktična i teorijska znanja iz oblasti vajarstva i likovne umjetnosti, teorijsko-umjetničkih i opšte-obrazovnih oblasti kreativno primijenim u pedagoškom radu na Univerzitetu Crne Gore.

UCG: Kakva su vaša očekivanja od usavršavanja u SAD-u?

RADOVANOVIĆ: Usavršavanjem u SAD-u ću značajno proširiti krug svojih kolegijalnih veza pa i na taj način, nakon razmjene ideja i prepoznatljivih umjetničkih vizija, doprinijeti širenju zajedničkih umjetničkih uticaja i impresija našim kolegama u ovom dijelu Evrope, te na onim univerzitetima sa kojima imam već uspostavljenu saradnju i razmjenjivan kreativni „rukopis“.

Svaka nagrada je sama po sebi jedna vrsta obaveze i odgovornosti, a ujedno i dobar podsticaj da je jedno društvo prepoznalo stvaralaštvo, energiju i više ideale jer upravo oni imaju vitalan značaj za razvoj. Vjerujem da ću kao Fulbrajt stipendista znati na najbolji način da iskoristim vrijeme i resurse kulturnih institucija u USA i implementiram to znanje po povrtaku u Crnu Goru.

UCG:  Ovom internacionalnom iskustvu prethodila su i druga. Učestvovali ste i na Venecijanskom bijenalu?

RADOVANOVIĆ: Nema veće časti, obaveze, izazova i odgovornosti za umjetnika od izlaganja na najvećoj smotri likovne, vizuelne umjetnosti koja se dogodila po 57. put u istoriji Venecije. Smatram da je rad u potpunosti odgovorio na temu bijenala, smišljen za prostor u kojem je izlagan. Svakako, za mene je bila velika stvar susret  sa najvitalnijim umjetnicima današnjice, mogućnost da se oslušne duh koji se prožima kroz vizuelnu umjetnost u ovako strukturiranom svijetu.

UCG: Veneciji je prethodilo i učešće u programu „arTwins in Open Space“ za Evropsku prijestonicu kulture-Pafos, na Kipru?

RADOVANOVIĆ: Pozvana sam da, zajedno sa kolegom, Italijanom Giacomo Zaganelli (Đakomo Zaganeli) uradim javnu skulpturu tokom našeg boravka u aprilu. Zatim je uslijedio poziv za rezidencijalni program u Gracu koji je i rezulturao pozivom za izlaganje u okviru prostora Minoriten centra, kompleksa katoličkog manastira, kao i uporedo izlaganje u najstarijoj crkvi u Gracu za septembar 2018. godine.

UCG: Šta za Vas, kao umjetnika, znači iskustvo u drugoj sredini?

RADOVANOVIĆ: Moram reći da je za mene izazov iskustvo koje stičemo u drugoj sredini. I  s obzirom na to da ja volim izazove, nekako shodno tome ja, čini mi se da i dobro odgovorim na njih, bar tako je bilo do sada. Smatram da u umjetniku mora da postoji jedna radoznalost koja ga goni ka drugim prostorima, ka nepoznatom. Razmjena ideja, informacija, taloga koje nose neki drugi prostori i kulture, ne mogu vas ostaviti ravnodušnim.

UCG: Šta je polje vašeg umjetničkog interesovanja?

RADOVANOVIĆ: U mom radu riječ je o unutrašnjoj slobodi, prolaznosti, praznini i tijelu koje nam je dato. Skulptura mi daje veliku širinu i punoću. Forme su asocijativne, figuralnog karaktera, amorfne i monumentalnog formata čije nedefinisano stanje najbolje opisuje teme koje me preokupiraju. Materijali koje koristim, najčešće su izgubili svoju prvobitnu funkciju kao što su vreće od jute, ribarska mreža, vuna, sijeno i zemlja. Upravo to svojstvo “iskorišćenog i odbačenog“ materijala, za mene čini odlično polazište za dalja istraživanja. Cilj mi je preimenovati ih i opet ubaciti u stroj. Kroz odabir materijala koji su izgubili svoju primarnu funkciju, gradim skulpture velikog formata, asocijativne forme i figuralnog karaktera koje nastavljaju svoj razvojni put u različitim prostorima, ponekad prelazeći u instalaciju.

Bavim se formom i to je nešto što me najviše podstiče na razmišljanje, gradi trajnu misao i pravi neku vrstu tenzije koja mi je neophodna u radu da bih izrazila ono što treba da se desi. Ono sto želim da predstavim svakako treba da bude jedna instanca više od pukog bavljenja oblikom, bojom, crtežom i prostornim  razmještajem. Unutrašnjost forme ima za mene istu važnost kao i njena spoljašnost. To mi omogućavaju materijali koje koristim, koji su mi dati.

BIOGRAFIJA:

Dr Ivana Radovanović
Rođena 24.01.1983. godine u Titogradu.
Diplomirala 2006.godine u klasi prof. Pavla Pejovića. Magistrirala novembra 2009. godine kod istog mentora.
Radi kao saradnik na FLU-Cetinje. Doktorirala 2016. godine na FLU-Beograd pod mentorstvom prof. Dušana Petrovića.
e-mail: ivanaradulov@gmail.com
web: www.ivanaradovanovic.com

– Dobitnik Fulbrajtove stipendije za post-doktorsko istraživanje (2018/19)
– Predstavnik Crne Gore za Imago Mundi Highlights 2017 kojim se ujedno otvara i Muzej Imago Mundi u Trevisu, Italija
– Finalista nagrade “Milčik”, Galerija Dado-Cetinje, 2017
– Esteika intimnog – Dunavski dijalozi 2017; Galerija Udruženja likovnih umetnika Vojvodine, Novi Sad, Srbija
– Septembra 2017. stipendista je internacionalnog art projekta pod pokroviteljstvom AIR (CCN) Graz, Austrija
– Odabrana je među 10 umjetnika da učestvuje u Rezidencijalnom programu “arTwins in Open Spaces” PAFOS 2017 – Evropska prijestnica kulture
– Rezidencijalni boravak u KulttuuriKauppila Art Centre, Ii, Oulu, Finland
– Učestvovala na jubilarnom 25. Process-Space Art Festivalu 2016, Russe, Bugarska
2016. Izmedju umjetnosti i prirode u galeriji Media Nox, Maribor, Slovenija
2015 Direkcija Bijenala mladih umjetnika Evrope i Mediterana (BJCEM), na čelu sa umjetnički direktorom Andreom Brućatijem, istoričarem umjetnosti, za učešće na manifestaciji Mediterranea XVII odabrana je kao predstavnika Crne Gore na Bijenalu
2015 The Hollow Men-Burning Way u galeriji Kolarčeve zadužbine, Beograd
2015 The Hollow Men-Burning Way u hali „Radoje Dakić”, Podgorica u okviru 30. godina FIAT-a
2015 Udruženje likovnih i primenjenih umetnika-Kraljevo
2015 Burning Way u Streljačkom centru – Ljubović, Podgorica
2015 The Hollow Men u galeriji Nikola I-Nikšić
2014 The Hollow Men u galeriji ULUCG-a u Podgorici
2014 Pozdrav suncu u galeriji Marko K. Gregović u Petrovcu
2010 Galeriji -Asocijacija lepih umetnosti- Novi Beograd
2010 SPA Galeriji Instituta Simo Milošević- Igalo
2009 Pokret kao ekspresija u Podgorici-ULUCG.
2009 Iza ogledala u galeriji Centar-Podgorica
2008 SKC-Obrenovac.
2007 godine kao saradnica u nastavi boravi u Italiji, S. Severini, gdje ima prvu samostalnu izložbu.
2005/06 semestralno boravi na FLU-Beograd kao predstavnik svog matičnog fakulteta.
Izlagala na mnogobrojnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

Predstavljala Crnu Goru na 57. Venecijanskom bijenalu u Veneciji-VIVA ARTE VIVA

-Gran pri nagrada na 37. Crnogorskom likovnom salonu “13. Novembar” 2015
-Nagrade Bijenala mladih u Milanu-BJCEM, No Food’s Land Mediterranea 17 Young Artists Biennale 2015
-Nagrada Univerziteta Crne Gore za najboljeg studenta Fakulteta likovnih umjetnosti u studijskoj 2005/2006.
-Nagrada Atlas Mont banke i Atlas grupe 2005. godine
-Godišnja nagrada za vajarstvo Fakulteta likovnih umjetnosti Cetinje 2006. godine
-Nagrada prijestonice Cetinje 2006. godine
-Plaketa za najboljeg diplomca Univerziteta Crne Gore za 2006. godinu

Intervju, biografija i fotografije preuzeti sa zvaničnog sajta Univerziteta Crne Gore