Prvi u nizu programa na Macan poljani – prilika za muzički piknik


Festival Wild Beauty Art i ove godine organizuje nekoliko koncerata na kojima će dominantna biti vokalna umjetnost. Na Macan poljani, u petak 28. jula  u 18 časova, nastupiće ženski vokalni ansambl Collegium+ kojim će dirigovati Dragana Jovanović.

Nakon prošlogodišnjeg muzičkog piknika na Macan poljani sa kamernim orkestrom Muzikon, radujemo se prvom u nizu programa na ovoj fantastičnoj lokaciji sa pogledom na Durmitor.

Hor Collegium Musicum je prošle godine svojim spektakularnim nastupom na Crnom jezeru doživio stajaće ovacije i pobrao simpatije brojne publike, a ove godine smo srećni da ugostimo novi i manji ansambl sačinjen od ovih sjajnih ženskih vokala predvođenih energičnom i jedinstvenom Draganom Jovanović.  – izjavili su iz PR službe festivala.

O programu koncerta dirigentkinja Dragana Jovanović kaže da je program Djevanine pjesme inspirisan divljom prirodom planine Durmitor, u susretu sa ženskim glasovima vokalnog ansambla Collegium+. Jovanović nastavlja: Macan poljanu ozvučićemo pjesmama inspirisanim tradicionalnom lirikom Balkana i arhaičnim prizvukom nadanja, želja, sreće i bola naših pra, pra baki, majki, sestara, ćerki… sa željom da dozovemo zaboravljenu boginju.

Akademski hor Collegium musicum osnovan je 1971. godine, na inicijativu profesora Vojislava Ilića, i čine ga studentkinje Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Od osnivanja, dirigent Hora bila je Darinka Matić Marović, profesor emeritus Univerziteta umetnosti u Beogradu, dok je dr um. Dragana Jovanović bila angažovana najprije kao asistent dirigenta, a od 2002. godine i kao dirigent Hora. Do danas je više od 500 studentkinja bilo uključeno u rad ansambla. Kao jedan od najeminentnijih horova u Srbiji, ukazom predsjednika Republike Srbije odlikovan je Zlatnom medaljom za izuzetne zasluge, čuvanje tradicije horskog pjevanja i promociju sprske kulture u svijetu. Održao je više od tri hiljade koncerata širom svijeta, u Evropi, zemljama Južne Amerike, Azije i Sjedinjenih Američkih Država. Repertoar Hora obuhvata djela različitih stilskih epoha, kao više do 200 svjetskih premijera. Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada, u Srbiji i u inostranstvu, među kojima su apsolutno prva mjesta i nagrade u Arecu (Italija, 1971) i Langolenu (Velika Britanija, 1973), Nagrada Bi-Bi-Sija (1973), u Prevezi (Grčka, 2000), Pekingu (2002), brojne zlatne medalje, specijalne nagrade itd. Učestvovao je na svim značajnim festivalima u Srbiji, i na prestižnim festivalima u inostranstvu.

Dragana Jovanović, vanredni profesor za horsko pjevanje i dirigovanje na Katedri za dirigovanje i prodekan za međunarodnu saradnju i projekte Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, diplomirala je, magistrirala i doktorirala dirigovanje na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Darinke Matić Marović. Dirigentsku karijeru započela je u vrijema studija, kao profesor i dirigent mješovitog hora, gudačkog i simofonijskog orkestra Srednje muzičke škole Kosta Manojlović u Zemunu, potom kao aistent dirigenta, prof. Darinke Matiće Marović u Akademskom horu Obilić AKUD Branko Krsmanović i Akademskom horu Collegium musicum. Sarađivala je s dirigentima kao što su Zibin Mehta, Uroš Lajović, Mihailo Jurovski, En Šaom, Piter Robinson, Frančesko La Veki, Mladen Jagušt, Bojan Suđić. Autorka je trotomne knjige Antologija srpske muzike za dečje i ženske horove kompozitora druge polovine 19. veka i prve polovine 20. veka. Dobitnik je Nagrade za najbolji koncert u 2013. godini koju dodjeljuje Udruženje muzičkih umetnika Srbije, Zlatne značke za doprinos kulturi Srbije Kulturno-prosvetne zajednice Srbije, priznanja Vidovdanski vitez i prvi dobitnik novoustanovljenog priznanja za istaknutu ličnost u oblasti muzičke umjetnosti KotorArta.

Peti Međunarodni festival Wild Beauty Art održava se od 16. jula do 13. avgusta sa sloganom One for All, All for One, i predstavlja tačku spajanja tri važne grane Crne Gore: kulturu, ekologiju i turizam. Festival se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, uz generalno sponzorstvo kompanije One, dok su realizaciju festivala podržali partneri i prijatelji festivala Turistička organizacija Žabljak, Ministarstvo kulture i medija, Opština Žabljak, Nacionalni park Durmitor, Yamaha i Euro-Unit, Ambasade Austrije i Njemačke, Univerzitet Crne Gore i drugi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


nine − 2 =