Radionica i predavanje o običajima risanske svadbe04.09.2022.


Juče je u Risnu na Festivalu etnološkog filma – Risan 2022 održano predavanje i radionica na temu risanskih svadbenih običaja.

Prisutne je u ime organizatora festivala, NVO ”Medaur” Risan – Društva za njegovanje kulturne baštine Risna, pozdravila Marina Dulović.

”Naš uvaženi selektor Vlado Perović je na prvoj večeri,  veoma inspirativno kako on to uvijek radi, govorio o bogaćenju i bogatstvu i upoznavanja sa tradicijama i kulturama cijelog svijeta. Ja bih se na termin ,,bogaćenje“ nadovezala sa terminom ,,darivanje“ što je i jedna od tema našeg današnjeg susreta”, kazala je Dulović i dodala da darivanje ide od srca, iz duše i može da traje vječno. Kao i bogaćenje saznanjima i slikama koje su prethodne dvije večeri selektovani filmovi predstavili.

”Nešto što je van svakog komercijalnog i materijalnog tipa oblikovanja kulture i njegovanja pravih vrijednosti jeste svakako i ovaj naš festival etnološkog filma koji bilježi svoj treći dan” navela je Dulović i kazala da je današnja tema pratećeg programa festivala risanska svadba čiji se smisao, kao i kod drugih svadbenih običaja i obreda, ispoljava simbolički pomoću verbalnih, muzičkih i dramskih kodova, tj. ritualnih radnji uz neizostavne svadbene rekvizite.

Dulović je podsjetila i na to da je risanska svadba opisana u knjižici ,,Kovčežić“ Vuka Stefanovića Karadžića koja je štampana u Beču 1849. godine, a da je građu za tu knjigu sakupio i poslao Vuku risanski paroh Vuk Popović.

Stručni osvrt na temu risanskih svadbenih običaja je dala etnološkinja Mileva Pejaković Vujošević, kojoj je najprije kazala da joj je izuzetno zadovoljstvo što ima priliku da o jednoj vrlo interesantnoj temi govori pred risanskom publikom. Pejaković Vujošević je istakla i da joj je posebno drago zalaganje organizatora da Risan učine gradom koji živi od kulture i koji će kako ovim, tako i budućim festivalskim izdanjima nastojati da njeguje kulturne običaje i tradiciju ovog kraja.

Ona je u svom obraćanju kazala da je risanska svadba dosta slična organizaciji svadbi u drugim bokeljskim mjestima, ali i da ima svoje specifičnosti. Na predavanju su gledaoci mogli da saznaju o običajima prosidbe, pripreme svadbe, samom činu vjenčanja i organizaciji svadbe. Čulo se koje su se pjesme pjevale, koji su se pokloni pripremali i kome su bili namjenjeni.

PosebaN osvrt dat je na pripremu dva poklona prilikom risanske svadbe – konjestra i gvantijere.

Na kraju izlaganja, Pejaković Vujošević je pozvala publiku i na interakciju i evociranje uspomena opisivanjem svojih svadbenih ceremonija i običaja.

Naše drage sugrađanke su ustupile porodične predmete koji su se kroristili prilikom svadbenih običaja, one predmete koji su se prenosili i brižno čuvali s generacije na generaciju i time bili u svrsi poštovanja i očuvanja risanskih običaja.

Vrijedna sugrađanka Radojka Čučković za ovu priliku je pripremila konjestar – svadbeni dar u vidu korpe u kojoj se nalaze brojni pokloni i kojeg najbliži poklanjaju četvrtkom pred risansku svadbu koja se organizovala nedjeljom. Ona je potom neke od prisutnih podsjetila na to šta je shodno običajima sastav konjestra, a one mladje i naučila kako se to priprema ovaj risanski svadbeni poklon.

Gosti su imali priliku i da uživaju u primorskim delicijama koje su pripremile vrijedne ruke naših Rišnjanki.

Podsjetimo, ovo predavanje i radionica dio su pratećeg programa Festivala etnološkog filma – Risan 2022 pod pokroviteljstvom Opštine Kotor.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


ten + 18 =