Radojica Bošković – O knjizi “Na putu čekanja” Ljubomira Mudreše

Ljubomir M. Mudreša, NA PUTU ČEKANJA, Kulturni centar, Bar, 2015.

Radojica BoskovicLjubomir M. Mudreša je iskusan pisac. Iskusnom piscu, iz njegove stvaralačke radionice, ne može pobjeći knjiga bez smisla i razloga pojavljivanja. Ozbiljan čitalac u svakoj knjizi traži ono čega ima.

U pjesničkoj knjizi “Na putu čekanja” Lj. M. Mudreše ima što da se nađe, ima tu svaka pjesma razlog svog nastajanja, i manje-više, uspješnu formu lirskog iskaza.

Za Mudrešine pjesme, koje čine sadržinu ove knjige, može se reći da pripadaju korpusu iskrene poezije ispjevane na vječne teme odgonetanja smisla života i tražanja utjehe.

Osim trosmislenog, nosećeg naslova knjige, ostali naslovi Mudrešinih pjesama u ovoj knjizi su sugestivni, tematski upućuju čitaoca na tumačenje i razumijevanje pjesme.

Ljubomir Mudresa - Na putu cekanja - naslovnaLj. M. Mudreša pripada onom krugu pisaca koji se mogu označiti kao konstantni pisci iz prikrajka, odnosno onoj književnosti koja je iz raznih razloga situirana, na orepak, dok frekventnom magistralom dnevne književne aktuelnosti paradiraju klanovi, više organizovani po materijalnom interesu, nego na estetskim načelima određenog književnog pravca.

Primijetno je Mudrešino fetišiziranje, da ne kažem obožavanje poezije. Ritam bića njegovog stiha, u osnovi je deseterac, mada on tu formu razlama, i izvlači, nastojeći da svaka riječ sama po sebi bude stih, dovoljan sebi.

Često sklon čvrstoj definiciji koja u suštini sputava liričnost, Mudreša uspijeva da u svoju pjesmu uzida po nekoliko stihova, ili strofa koje opravdavaju postojanje i nastajanje pjesnika.

Ljubomir MudresaPjesmu čine riječi. Pisca čine njegove riječi, ili tuđe koje je zapisao.

Tekst je pisac jer da nije pisca, tvorca, ne bi bilo teksta, ni riječi.

Svega ovoga bivajući svjestan je Lj.M.Mudreša, jer se u ovoj knjizi ustremio prema riječima. Biranim riječim, simbolima dobra i zla, ljubavi i mržnje, čojstva, junaštva, poštenja, domoljublja i rodoljublja, te, te riječi bivaju i naslovi Mudrešinih pjesama u kojima on razumije njihovo značenje, ne pokušavajući da stvara i izmišlja nove riječi, već da proslavi one važne, koje su nastale prije nas.