Radoš Lale Đurišić, Dušan Stijović – Džip foto safari

 

Foto esej

DŽIP FOTO SAFARI

Radoš Lale Đurišić
Dušan Stijović

 

Na prostorima Bjelasice, Komova i ogranaka Prokletija, tokom avgusta, već nekoliko godina NVO “Ekoturs Komovi” i NVO “Foto džip safari” iz Andrijevice organizuje Džip foto safari.

Grupe turista čistim planinskim stazama umiču standardizovanoj i rutinskoj razonodi prekidajući sivilo i monotoniju svakodnevlja. U koloni terenskih vozila, među učesnicima safarija, za trenutak gubi se generacijski jaz. Kroz komunikaciju različitih nivoa, mlada generacija puna bijesa i agresije i starija generacija obavijena apatijom, oslobađaju se pozitivne emocije, nježnost i empatija. Upoznaće na tim prostorima i ljude koji se još nijesu uključili u trku sa vremenom i gdje se razonoda ne troši kao svaka druga roba.

U ovim krajevima moderni nomadi suočavaju se sa “čudima”. Kako Mihailo Lalić piše “…Lim, ličnost čudesna, kao iz pričanja jedna od onih što se čuju prije nego što se vide. Sve drugo bješe tiho i nijemo, kuće i stada po livadama, šute planine pod šumama kao vrijeme, a samo modra rijeka u dnu – šišti ljutito, huji prijeteći, mijenja glasove i raspoloženja, koja, muti se, zapomaže, zacrkljeno i halače…”

Bilo kako bilo, učesnici džip foto safarija podijeliće prijateljima pokoju fotografiju – preživljeni susret sa ljepotom.

Foto safari 1

Foto safari 2

Foto safari 3

Foto safari 4

Foto safari 5

Foto safari 6

Foto safari 7

Foto safari 8

Foto safari 9

Foto safari 10

Foto safari 11

Foto safari 12

Foto safari 13

Foto safari 14

Foto safari 15

Foto safari 16

Foto safari 17

Foto safari 18

Foto safari 19

Foto safari 20

Foto safari 21

Foto safari 22

Foto safari 23

Foto safari 24