Radoslav Milenković dvostruki laureat VIII Makada


Svečanom dodjelom nagrade “Sat kula’’ u četiri kategorije i proglašenjem najboljih po ocjeni stručnog žirija, svečano je spuštena zavjesa na VIII međunarodnu manifestaciju kamernih dramskih ostvarenja MAKADO, u organizaciji KIC-a “Budo Tomović”.

Ne odstupajući od kvaliteta i žanrovske raznovrsnosti, afirmišući kamerni teatar u punom smislu, MAKADO je posebno ove godine dao puni zamah nezavisnim i slobodnim scenama, ugostivši od 6. do 13. februara neka od najistaknutijih imena domaće i regionalne pozorišne scene kroz respektabilnu selekciju predstava.

KIC-ov MAKADO ove godine poklonio je pozorišnoj publici sedam odličnih kamernih komada u takmičarskom i jedan van takmičarske konkurencije. Hrvatska glumica Sanja Milardović dobila je nagradu “Sat kula” za najbolju glumicu, za rolu u monodrami “Mala čuda” i sjajnu glumačku ulogu usamljenog “umjetnika” na sceni. Predstava “Ispovijesti” sa Slavkom Kalezićem i Vanjom Jovićević nagrađena je “Sat kulom” za bravuru uz obrazloženje da je ovaj komad “moderan i potreban iskorak u promišljanju osobenog autorskog koncepta u savremenom teatru”. Nagrada za najboljeg glumca otišla je u ruke maestralnog Radoslava Milenkovića, za ulogu u monodrami “Naši dani”, koja je ujedno i proglašena najboljom predstavom ovogodišnjeg MAKADA. Žiri je monodramu ocijenio kao “iznimno uspio komad, kojim je održan čas iz nemjerljive ljubavi prema glumi, pozorištu i drami”. 

U obrazloženju jednoglasnih odluka, žiri u sastavu predsjednica Dragana Tripković i članovi Žaklina Oštir i Jovan Dabović istakli su, pored ostalog, da je raznovrsnost i aktuelnost odabranih predstava učinila teškim odluke žirija zato što svi izvedeni komadi pripadaju širokom dijapazonu pozorišnih senzibiliteta regiona na visoko profesionalan i umjetnički relevantan način. 

Nagrade “Sat kula” je uručila direktorica KIC-a Snežana Burzan Vuksanović podsjećajući na put kojim se ovaj festival razvijao, od malog kamernog festivala na Dodest sceni do onoga što on predstavlja danas – neizostavan dio crnogorske i regionalne teatarske mape i jedini festival ovog karaktera u Crnoj Gori.

“Uz podršku tadašnjeg pomoćnika direktora, producenta Zorana Šoškića, i selektora prvih manifestacija kamernih dramskih ostvarenja Edina Jašarovića, krenuli smo! Prije par godina, dolaskom Obrada Nenezića za urednika dramskog programa KIC-a, počeli smo i sa prvim produkcijama i koprodukcijama, a MAKADO je od prošle godine poprimio takmičarski karakter. Najprije uz podršku Glavnog grada, a posljednjih godina i Ministarstva kulture, rastemo i istim tempom ćemo nastaviti, bukvalno od sjutra, kad kreću pripreme za 9. Makado”, istakla je Burzan.

Nakon dodjele u čast nagrađenih izveden je antikabare “Džentlmen” za koji režiju i poeziju potpisuje pisac i dramaturg Obrad Nenezić, u glavnoj ulozi je Jovan Dabović, a kompozitor i izvođač je Slobodanka Bobana Dabović Đurić.

Tokom sedam dana manifestacije MAKADO, publika je bila u prilici da odgleda isto toliko predstava koje su izazvale sjajne reakcije i pobrale brojne aplauze.

Počelo je premijerom “Ispovijesti”, u režiji i adaptaciji Slavka Kalezića kojem se u partnerskoj glumačkoj igri na sceni pridružila Vanja Jovićević. Uzimajući kao polaznu tačku Joneskovu dramu “Usamljenik”, publika se našla u središtu realnog, surovog svijeta otuđenosti, beznađa, svakodnevnih egzistencijalnih problema i pitanja sa kojima se veliki broj nas suočava i bori.

Jedna od najizvođenijih i višestruko nagrađivanih monodrama “Naši dani”, glumca i reditelja Radoslava Milenkovića odigrana je druge večeri, pa je publika uživala u briljantnoj izvedbi komada koji uspješno živi svoj pozorišni život već četiri decenije.

Treće veče obilježila su “Mala čuda”, autorski projekat hrvatske glumice Sanje Milardović. Izmamivši iskrene i snažne aplauze publike, Milardović je prikazala svakodnevnu životnu borbu i sve njene nepredvidivosti, ali i mala čuda od kojih je život satkan.

Komad “Noć u kući gospodina Kolaka” odigran je četvrtog dana, a nizom komičnih situacija, odličan glumački trojac Irfan Mensur, Slobodan Ninković i Vladimir Kerkez pobrao je simpatije publike pričom o tri muškarca, tri antiheroja koji, svaki na svoj način, imaju određeni odnos prema jednoj ženi.

Publici se petog dana predstavila glumica Marija Medenica sa premijerom svog projekta “Neodustajanje”, intrigantnom i sasvim drugačijom predstavom koja govori o ženi u savremenom svijetu i izazovima koje sa sobom nose ambicija, partnerstvo, majčinstvo, a najviše sopstvene nesigurnosti i strahovi.

MAKADO je obilježio i nezavisni pozorišni projekat “Golf 4” čiju režiju potpisuju mlade crnogorske glumice Marija Đurić, Jelena Đukić, Maja Stojanović i Marija Maša Labudović, koje su donijele priču o nezrelom i površnom prijateljstvu, a i koje od neobavezng druženja na golf terenu, prelazi u ispovijesti.

Takmičarski segment manifestacije zatvoren je kabareom “Prekvalifikacija”, u kojem je glumica Vanja Radošević na satiričan i komičan način pokušala dočarati svijet u kome živimo i sumornu svakodnevicu.

U okviru pratećeg programa manifestacije MAKADO, publika je imala priliku da pogleda izložbu “Crnogorska pozorišna povijest” autorke Slavojke Marojević, posvećenu razvoju crnogorske  pozorišne umjetnosti kroz vjekove.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


4 × four =