Rajko Todorović Todor poklonio Narodnom muzeju 30 radova


Još jednu značajnu donaciju dobio je Narodni muzej Crne Gore, ovog puta od jednog od najistaknutijih savremenih crnogorskih slikara, Rajka Todorovića Todora. On je nacionalnom muzeju poklonio 30 svojih radova iz ciklusa “Pisma Francisku”, koji su nastali u periodu od 2015. do 2019. godine, rađeni kombinovanom tehnikom (tuš, pero, akvarel, gvaš).

Iz uprave Narodnog muzeja ističu da je ovo još jedna u nizu vrijednih donacija koje je ova institucija dobila u poslednje vrijeme i koja će svakako doprinjeti boljem upoznavanju s djelom ovog značajnog crnogorskog umjetnika.

Rajko Todorović – Todor rođen je 21. februara 1952.godine na Jasenovom Polju kod Nikšića. Akademiju likovnih umjetnosti završio je u Beogradu 1980. godine, u klasi prof. Radenka Miševića. Studirao je poslijediplomske studije 1980/82. godine u klasi prof. Aleksandra Lukovića. Jedan je od osnivača neformalne grupe ¨Generacija 9¨. Član je ULUCG-a od 1982. godine. Od 1983. do 1990. radio je kao glavni scenograf u RTVCG. Od 1995. do 2002. godine bio je predsjednik ULUCG-a. Za profesora slikanja na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju izabran je 1997. godine. Član je PEN centra Crne Gore. Član je Dukljanske akademije nauka i umjetnosti.

Izlagao je na više samostalnih i kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Realizovao je nekoliko javnih projekata, od kojih je najpoznatiji ¨Porta  Montenegro¨ na stadionu Dela Vitorio u Bariju za Mediteranske igre 1997. godine. Umjetnički rad Rajka Todorovića Todora predstavljen je u više televizijskih kulturnih emisija: TVCG, TV Beograd, TV Sarajevo, TV Ljubljana, Tele Norba, Antena SUD, RAI uno i Kanal A Toronto. Dobitnik je velikog broja nagrada, između kojih i najvećeg crnogorskog priznanja – Trinaestojulske nagrade.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


two + 8 =