Ramona Horvath Trio 20. aprila u KIC-u


Džez trio rumunske pijanistkinje Ramone Horvat nastupiće premijerno u Crnoj Gori u okviru manifestacije “Mjesec poštovanja džeza – JAM 2024” u subotu, 20. aprila u velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”, u 20 sati.

U triju sa francuskim muzičarima, kontrabasistom Nikolasom Ragoom i bubnjarem Antoanom Paganotijem, premijerno će predstaviti svoj novi album “Carmen’s Karma”, koji je nedavno objavljen u Francuskoj i koji je osvojio brojne pozitivne kritike. Pokrovitelj gostovanja Ramone Horvat je Ambasada Rumunije u Crnoj Gori.

Više o umjetnicima

Rođena u Bukureštu u porodici umjetnika, od majke Rumunke i oca Mađara, Ramona Horvat od djetinjstva njeguje strast prema standardima s Brodveja i muzici Djuka Elingtona, koju rano otkriva zahvaljujući emisijama Vilisa Konovera, posebno “Jazz Hour”, na talasima “Glasa Amerike”, koje je porodica u tajnosti slušala.

Počela je da svira klavir po sluhu već sa tri godine, a zatim, sa šest godina, upisala muzičku školu. Bila je okružena različitim muzičkim stilovima poput američke pjesme, džeza, tradicionalne i romske muzike, kubanski bolero, kao i klasične muzike, koju je kasnije intenzivno studirala. Sa 23 godine stekla je diplomu soliste-pijaniste na Nacionalnom muzičkom konzervatorijumu u Bukureštu.

Na kraju studija, upoznaje američkog pijanistu mađarskog porijekla Jansija Korošija, ikonu međunarodnog džeza 50-ih i 60-ih godina. Ispostavilo se da je taj sudbinski susret Ramonu potpuno uveo u svijet džeza. Preselila se u Pariz 2010. godine i formirala svoj prvi trio u saradnji sa Gijomom Duvinjoom (kontrabas) i Frederikom Sikarom (bubnjevi), da bi dvije godine kasnije razvila saradnju s kontrabasistom Nikolasom Ragoom, sa kojim je razvila nekoliko projekata.

U triju sa Ragoom i Sikarom snimila je svoj prvi album “XS Bird” (2015, izdavač Black&Blue), koji je posvetila uspomeni na Jansija Korošija. Za ovo ostvarenje osvojila je nagradu za najbolji džez album u Rumuniji. Isti izdavač objavio je njen drugi album “Le Sucrier Velours” 2019. godine, koji je izvela u duu sa kontrabasistom Raguom, i taj je album dobio lijep prijem u Francuskoj i internacionalnoj štampi. Njen novi album “Carmen’s Karma”, objavljen prošle godine, dobio je odlične kritike u međunarodnoj javnosti. Kroz ovaj album ona se vraća svojim klasičnim korijenima, nudeći adaptaciju djela francuskih kompozitora Kloda Debisija, Gabrijela Forea, Morisa Ravela i Žorža Bize, kao i Franca Šuberta, Žorža Eneskua, Antonina Dvoržaka i Ludviga van Betovena, spajajući klasiku i džez na neobičan način.

Ramona je virtuoz na klaviru, eklektična, inspirisana velikim džez pijanistima, sa prilično raznolikim muzičkim univerzumom. Teži da razvije lični stil, čvrsto utemeljen u tradiciji svinga i be-bapa, ali i moderan. Veoma je aktivna na pariškim scenama, redovno svira i na koncertima, u klubovima i na festivalima šrom Evrope.

Pariški kontrabasista Nikolas Rago je aktivan od 90-ih godina. Sarađivao je i snimao sa mnogim uglednim francuskim i stranim muzičarima poput Benija Golsona, Džonija Grifina, Kenija Vilera, Pitera Bernsteina, Valerija Ponomareva, Alena Žan-Marija, Andrea Viležera, Stefana Belmondoa, Paola Frezua, Manua Kačea, i drugih.

Od 1994. do 2000. godine živio je u Njujorku. Godinama je bio dio stalnog orkestra Duc des Lombards. Takođe je nastupao na brojnim džez festivalima u Francuskoj i inostranstvu (Marsijak, La Vilet u Parizu, džez festival u Rimu, Bukureštu, Santa Lusiji, Toledu i dr), kao i na džez scenama mnogih evropskih gradova. Snimio je tri albuma kao vođa i ko-vođa: “Made in France” (Elabeth 2005) sa Ivom Brukijem; “La complainte de la Tour Eiffel” (Albore Jazz 2012) i “Le sucrier velours” (Black&Blue 2019) sa Ramonom Horvat. Kao prateći instrumentalista je prisutan na dvanaest albuma.

Bubnjar i pjevač Antoan Paganoti je sin basiste Bernara Paganotija. Počeo je da uči klavir sa devet godina na Konzervatorijumu u Montroju, da bi naposljetku, samouk ozbiljno počeo da svira bubnjeve u četrnaestoj godini. Sa devetnaest godina svira i snima u prvom bendu sa kompozitorom i klavijaturistom Patrikom Gotjeom, a 1999. godine, pridružuje se francuskom bendu Magma kao pjevač i tamo ostaje do 2008. godine. Snimao je i svirao sa brojnim muzičarima poput: Gaela Horelua, Baptista Trotinjona, Davida Preza, Kenija Vilera, Benija Golsona, Abrahama Bartona, Vincenta Peiranija, i dr. Ostvario je turneje po Japanu, Kanadi, SAD, Meksiku i u više zemalja Evrope.

Ulaz slobodan.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


one × three =