Reagovanje Udruženja glumaca Crne Gore – „Kultura čeka odgovor!“


Povodom objavljenog Prijedloga zakona o budžetu za 2021. godinu, kojim je za kulturu opredijeljeno 0,8 procenata od ukupnog budžeta države, čime se ozbiljno dovodi u pitanje postojanje ideje i vizije za ostvarivanje kulturnih potencijala, i uopšte za kulturu i kulturne politike, izražavamo zabrinutost i protivljenje takvom Prijedlogu.

Nakon pogubne odluke da se četiri ministarstva spoje u jedno i na taj način im se oduzme autonomija, čemu smo se protivili i na šta smo ukazivali brojnim apelima, zapušteno stanje u kulturi se sada dodatno produbljuje. Umjetnici i radnici u kulturi se ovakvim odlukama marginalizuju i guraju u još veću neizvjesnost, a na vidjelo izlazi suštinski problem: nepostojanje vizije za stvaranje povoljnog ambijenta za razvoj kulture, a ni puta do njenog ostvarenja.

Jasno je da kultura, kao jedan od glavnih stubova savremenog društva, nije primarni interes političara i onih koji odlučuju o raspodjeli novca, ali smo se ipak nadali da ćemo, ako nijesmo do sad, nakon svega što je zadesilo svijet u proteklih godinu dana uvidjeti koliko nam je kultura važna. Ipak, izgleda da ćemo na to morati još da sačekamo.

Da je kultura daleko na listi prioriteta govori i činjenica da još uvijek nemamo Program razvoja kulture, niti bilo kakav dokument koji bi nam pojasnio strategiju koja se ‘krije’ iza ovakvih odluka. Uvjereni smo da takva strategija i ne postoji, pa zato nije ispoštovan ni minimum od 1% odvajanja za kulturu, preporučen od strane UNESCO-a. Upravo nepostojanje strateškog dokumenta onemogućava i obesmišljava evaluaciju postignutog, pa samim tim i abolira od odgovornosti nadležne institucije.

Pitanje raspodjele sredstava za kulturu pokreće i pitanje odnosa institucija prema umjetnicima i radnicima u kulturi u doba pandemije. Protekla godina je bila naročito izazovna za umjetnike koji nemaju stalno zapošljenje, i koji su u konstantnoj egzistencijalnoj neizvjesnosti, ali i nakon više pokušaja da Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta skrenemo pažnju na probleme sa kojima se suočavamo, odgovor je izostao, kao i plan podrške nezaposlenim umjetnicima.

Zbog svega navedenog, apelujemo da se preispita ova odluka, i da se konačno kulturi ukaže pažnja koju zaslužuje: kroz rad na programima (koncertima, predstavama, izložbama, istraživanjima), decentralizaciji, odgovornom upravljanju, uvođenju jasnih i transparentnih procedura za raspodjelu sredstava u kulturi, podršci umjetnicima, i mnogim drugim pitanjima od suštinskog značaja.

Udruženje glumaca Crne Gore će, kao reprezentativno strukovno udruženje, nastaviti da radi u pravcu afirmacije i zaštite umjetnosti i kulture, i borbi protiv njihove marginalizacije, kojoj nesumnjivo vode ovakve odluke institucija. Kultura čeka odgovor!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


twenty − nine =