Regionalna književna nagrada “Teuta” crnogorskom pjesniku Sretenu Peroviću


Regionalno udruženje pisaca „TEUTA“ uz podršku Ministarstva kulture, omladine i sporta Republike Kosovo, Opštine Suva Reka, Opštine Dečani i Opštine Lušnje, 9. i 10. marta 2024. godine, u Suvoj Reci na Kosovu i u Lušnju u Albaniji, organizuje 11. izdanje prekogranične književne manifestacije: „Alpske muze“. Manifestacija  počinju 9. marta u 11 časova u Domu omladine u Suvoj Reci, čime se nastavlja desetogodišnje delovanja Regionalnog udruženja pisaca „TEUTA“ sa karavanom pisaca „Alpeske muze”,  koji je u proteklih deset godina gostovao u 22 grada Kosova, Crne Gore i Albanije.  

Ovogodišnje aktivnosti se nastavljaju časom poezije posvecenim stvaralaštvu pesnika laureata Rudolfa Markua. Umjetnički program Dževata Limanija (Albansko pozorište u Americi) pratiće recitovanje pjesama učesnika, koji će se upoznati sa kulturnim  nasljeđem opštine Suva Reka. Desetog  marta, karavan pisaca „TEUTA“ nastaviće sa aktivnstima u Gradskoj biblioteci u albanskom gradu Lušnji, gdje će biti prikazan dokume ntarni film o desetogodišnjim susretima i aktivnostima Regionalnog udruženja  „TEUTA“. U Lušnji će biti promovisano i dvojezično izdanje pjesničke knjige „Na pragu kule moje“, pjesnika Sretena Perovica, kome je ove godine pripala Nagrada  „TEUTA“ za ukupno književno djelo, sa obrazloženjem: „Sreten Perovic spada među najznačajnije crnogorske pjesnike, čije je stvaralaštvo sa univerzalnim porukama ostavilo neizbrisiv trag u u crnogorskoj literaturi  i svrstalo ga među najistaknutije pjesnike svoje zemlje.

Njegove knjige su most između ljudi i naroda, a njihov pjesnik je među najsjajnijim pjesničkim zvijezdama na pjesničkom nebu Crne Gore. Pored poezije, puna kulturna i društvena uključenost profilisala je Perovića   u  značajnu ličnost – intelektualca i stvaraoca koji je branio svoj i identitet svog naroda. Njegovo opredeljenje protiv rata artikulisano je kroz pesme i javne istupe, kojima je osudio ratove u regionu, braneci čovjeka, pjevajuci za čoveka”, stoji u obrazloženju za ovu značajnu regionalnu nagradu, koju je do sada dobilo deset istaknutih pisaca iz Crne Gore, Kosova I Albanije..

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


two × five =