Regionalna unija teatara Grupa Triglav (RUTA Grupa Triglav) nastavlja svoju misiju saradnje pozorišta u regionu

Regionalna unija teatara Grupa Triglav (RUTA GRUPA TRIGLAV) nastavlja svoju misiju saradnje pozorišta u regionu. Ovoga puta, od 1. do 6. decembra, domaćin je bilo Beogradsko dramsko pozorište. Gradsko pozorište Podgorica je 5. decembra, izvelo predstavu ,,Bez portfelja”, koju je po tekstu Stevana Koprivice, režirao Branislav Mićunović. Nakon izvođenja održan je okrugli sto:

– Zadatak glumaca u ovom komadu je bio jedna regionalna dijagnoza društva, sa jedne strane, a sa druge, jedan krik, vapaj, ne bi li se napravio neki iskorak ka dostojanstvu, ako ničemu drugom. Nušić jeste premisa, malo smo svi ,,ispod njegovog šinjela’’ kao što je on bio ispod Gogoljevog šinjela, i on jeste postavio tu matricu obračuna sa vlasti, ali, i to smo rekli prilikom rada na predstavi, Nušić je bio lociran u drugo vrijeme, državu, okolnosti, sisteme, a mi smo tu njegovu inicijaciju o opčinjenosti vlasti prebacili na ovo vrijeme. To su koordinate po kojima se predstava kreće i koje je reditelj Mićunović artikulisao spram teksta koji mu je ponuđen, a sa druge strane, ovo su sociološki, politički i ideološki okviri koji su odredili ovaj put – rekao je direktor Gradskog pozorišta Stevan Koprivica

– Prije svega bih se zahvalio domaćinima na fantastično organizovanom izdanju Festivala RUTA, u što smo se uvjerili i kada smo prvi put došli ovdje tim povodom. RUTA, kao što je i svima dobro poznato, je jako značajan projekat, ne samo pozorišnih kuća koje su nosioci tih organizacija, već i kulture gradova svih zemalja koje su u Ruti. Siguran sam da smo se nakon svih izazova sa kojima smo se susretali kroz ove četiri godine, sjedinili u smislu zdrave ideje značaja Rute i uopšte daljih planova koji su pred nama. Izašli smo sa predlogom da RUTA postane manifestacija od izuzetnog značaja za grad i sigurno ćemo svi u ostalim gradovima pokrenuti tu inicijativu kako bi se obezbjedila samoodrživost ovakvog projekta, i ono što je plan je da se uradi koprodukcija svih kuća koje su učesnice. Na taj način ćemo otvoriti vrata i mladim ljudima koji su negdje možda nepravedno zapostavljeni sa ovim tržištem koje je uslovio raspad Jugoslavije, i vjerujem da je svima značajan taj kulturološki, i profesionalni razvitak kada igramo na drugim scenama, pred drugom publikom, razmjenjujemo iskustva sa kolegama – izjavio je umjetnički direktor Gradskog pozorišta Dušan Kovačević

– Ovo je omaž propasti, i ja sam u ovoj predstavi želio da tu ne bude nikakva precizna mjera, ničega, mislim da smo u takvoj fazi i da je ovo tema koja eksplicira tu fazu i kontekst u kom živimo i moja namjera je bila da šetam žanrove i da ozbiljno mislim zajedno sa ansamblom. Mislim da je to jedna zbrka, koju neko tumači kao stil predstave, a neko kao pogrešan put. Potrebno je da se na ovu temu radi jedan blasfemični pristup i nešto što nema pravila, kao što ni život nema pravila, ako se to iz ove predstave vidi – zaključio je reditelj Branislav Mićunović

– Radeći ovu predstavu mi smo iznova potvrđivali da je svaka naša interpretacija pogrešna i da se konstantno moramo vraćati na svaku pojedinačnu scenu da bi se uvjerili da je to baš ta interpretacija koja je potrebna, i onda smo se trudili da sve to što su ti konteksti, sve to što mi kao savremenici svega ovoga što živimo, a čime nismo oduševljeni, sve ono što intimno osjećamo i prepoznajemo, probamo da kroz ovu predstavu našim odnosom zapravo dotaknemo. Divno je bilo igrati pred publikom BDP-a – kazala je Dubravka Drakić

Glumica Jelena Nenezić Rakočević je istakla zahvalnost ansamblu i autorskom timu na ukazanoj prilici da prvi put zaigra na sceni Beogradskog dramskog pozorišta, a Festivalu RUTA Grupa Triglav je poželila dug i siguran put.

Publika je ovacijama pozdravila izvođenje predstave.

Predsjednik Skupštine Grada Beograda, Nikola Nikodijević podržao je inicijativu da RUTA GRUPA TRIGLAV postane manifestacija od izuzetnog značaja za grad.

– Na predlog Juga Radivojevića Grad je odlučio da podrži inicijativu za osnivanje regionalnog pozorišta glavnih gradova „Ruta”. Prošlo je samo nekoliko mjeseci od ideje do realizacije i 2019. godine održan je prvi festival u Beogradu, a kasnije i u drugim gradovima bivše Jugoslavije. Festival je postigao nevjerovatan uspjeh, što pokazuju i prepuna pozorišta gradova širom bivše države. Publika je sa oduševljenjem prihvatila da imamo ovakav regionalan festival koji treba da poveže sve gradove bivše Jugoslavije. Starijim građanima to izaziva pozitivne emocije i sjetu na bivšu državu, dok je mlađim generacijama to prilika da vide u kojem pravcu se razvija kultura u drugim državama – rekao je predsjednik gradske skupštine.

On je naglasio da je ovaj festival za samo tri godine postigao izuzetan odjek u javnosti, od Makedonije do Slovenije i kako je naveo, drago mu je što već uzima sve veći zamah.

– Kultura najbolje i najbrže povezuje ljude. Trudićemo se da kulturu uzdignemo na stepen koji ona zaslužuje jer za to imamo ogromne potencijale. Vjerujem da će ovaj festival postati tradicija u decenijama pred nama – rekao je Nikodijević.

Sekretarka za kulturu Nataša Mihailović je istakla da „Ruta” posle samo tri godine zaslužuje da joj se posveti posebna pažnja jer ona spaja region, pomjera granice i ukazuje na to da dobre ideje mogu da nađu na podršku Grada i države.

– To su projekti koji donose dobrobiti kako Gradu i građanima tako i svima u regionu, koji su dio ove manifestacije – naglasila je Mihailovićeva.

Sledeća stanica Festivala je u Ljubljani u februaru mjesecu.

Veliku podršku učešću Gradskog pozorišta Podgorica na Festivalu pružila je Universal Capital Bank AD Podgorica.

Učešće Gradskog pozorišta Podgorica na RUTA GRUPA TRIGLAV festivalu podržano je na konkursu Ministarstva kulture i medija za sufinansiranje programa i projekata kojima se obezbjeđuje zajedničko crnogorsko učešće na međunarodnim manifestacijama i festivalima u 2022.godini.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


four × three =