Resital Ratimira Martinovića śutra na KotorArtu

09.08.2023.

Pijanista, univerzitetski profesor i izvršni i umjetnički direktor KotorArta, Ratimir Martinović, nakon više od 10 godina, održaće resital u Kotoru, svom rodnom gradu. Koncert, pod nazivom Intime, zakazan je za četvrtak, 10. avgust, u Samostanskom kompleksu sv. Nikole u Prčanju, sa početkom u 21 čas.

Na koncertu, koji posvećuje svojoj majci Ljiljani, izvešće djela Vasilija Mokranjca i to Temu i osam varijacija (1947), Sedam etida (1951-52), Šest igara (1950-57), kao i tri svite Fragmenti (1955-56),  Odjeci (1973) i Intime (1973). Ovim koncertom će se i na KotorArtu obilježiti veliki i značajan jubilej, 100 godina od rođenja jednog od najznačajnijih kompozitora simfonijske i klavirske muzike sa ovih prostora, Vasilija Mokranjca.

Njegov klavirski opus, koji broji 13 setova kompozicija, kao i samostalnih komada, ukupnog trajanja 2 i po sata, ponovo je oživljen kada ga je 2016. godine Ratimir Martinović premijerno izveo u okviru festivala BEMUS, da bi ga na kraju 2019. godine i objavio na dva kompakt-diska u izdanju kuće Naxos Grand Piano.

Rob Barnet za MusicWeb International u kritici ovog duplog kompakt-diska piše: Ratimir Martinović izvodi klavirsku muziku s preciznošću i žarko joj se prepuštajući; ništa polovično… Robert Nemecek za Piano News ističe: Iza svake fraze se naslućuje pijanista koji se dušom i tijelom posvetio ovoj izuzetno fizički i psihički zahtjevnoj muzici. Philip Borg-Wheeler za Magazin Fanfare, piše: Muzika na ova dva CD-a nudi obilje raznolikosti – od velikih, masivnih, tehnički zahtjevnih komada, do intimnog, misaonog, ili tihujućeg muzičkog traganja. Kvalitet snimka je izvrstan, dok je propratni tekst CD-a, koji je napisao izvođač Ratimir Martinović, veoma informativan i koristan.

Martinović, koji je ujedno i jedan od osnivača fondacije Vasilije Mokranjac, tokom 2023. godine nastupiće na koncertima u regionu, Italiji, Turskoj, Kini i SAD-u, na kojima će, u čast godišnjice, svirati izbor iz Mokranjčevog raznovrsnog opusa.

U intervjuu za “Pobjedu” Martinović je, odgovarajući na pitanje o Mokranjčevom senzibilitetu i njegovoj muzici, istakao:  Mokranjac jeste lavirint. Čovječan, misteriozan, pomirljiv, buntovnički, dramatičan, liričan, životan, smrtan, bezvremen. Mnogi muzikolozi, izvođači, kompozitori, pa čak i psiholozi su pisali o njemu i njegovom opusu. Samo ga pijanisti nijesu dovoljno svirali. Taj opus je muzički spomenik stvaraoca koji je na kraju, u svojoj 61. godini sebi presudio. Čak i taj njegov tragični kraj, zatečenost, nevjerica i najdublje poštovanje, ovjekovječeni u reakcijama njegovih savremenika, današnje suze, ljubavi njegovih učenika i kolega, divljenje koje je inspirisalo koncerte, knjige i posvete, ne prestaju da žive. Mokranjac je divna, protivrječna, veličanstvena enigma, čija se stogodišnjica rođenja obilježava ove godine. Ta enigma je postala integralni dio mog umjetničkog bića. Na sve to, postoji crta koja me podsjeća na Njegoša. Neka vrsta pragovora, taj životni bilo ovog podneblja koji odzvanja autentično u svakom djelu, proničući u srž ideje svakog pojedinačnog pristupa izrazu.

Ulaznice za koncert mogu se nabaviti preko GigsTix mreže, putem njihovog sajta www.gigstix.me kao i na određenim Tobacco S Press kioscima širom Crne Gore.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


3 × one =