Resitali istaknutih umjetnika na KotorArtu Rahmanjinov, Ravel i Gekić


Ovog ljeta, na 23. KotorArt Don Brankovim danima muzike predstaviće se istaknuti međunarodni solisti: pijanisti Andrej Gugnjin, Aleksandar Madžar i Kemal Gekić, i violončelista Dragan Đorđević.

Koncert pod nazivom Eternal Rachmaninoff, planiran je za 15. jul. Istaknuti violončelista i drag gost festivala, Dragan Đorđević, poznatiji kao Suzuki, nastupiće sa renomiranim pijanistom, Andrejem Gugnjinom. Kako sam naziv koncerta kaže, publika će imati priliku da uživa u muzici jedinstvenog kompozitora, pijaniste i dirigenta XX vijeka, Sergeja Rahmanjinova, a pored njegove čuvene Sonate za violončelo i klavir u g-molu, op. 19, ova dva vrsna umjetnika izvešće i djela Betovena i Šumana.

Po opisima štampe i ocjenama kritičara, Dragan Đorđević je jedna od najoriginalnijih umjetničkih ličnosti svoje generacije. Kao solista i kamerni muzičar nastupao je u Americi, Kini, Rusiji, Holandiji, Švedskoj, Belgiji, Koreji, Austriji, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Švajcarskoj, Francuskoj i mnogim drugim zemljama. Redovni je profesor Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Od 2019. godine imenovan je za umjetničkog direktora Festivala muzičke izuzetnosti Ravanelius. Svira na violončelu Džejmsa i Henrija Benksa iz 1797. godine.   

Za Andreja Gugnjina, pijanistu koji je u ranoj mladosti stekao međunarodnu slavu, kritičari kažu da je jedan od najuzbudljivijih pijanista svoje generacije. Od pobjede na prestižnom međunarodnom pijanističkom takmičenju u Sidneju 2016. godine, Gugnjin je ostvario veliki broj solističkih koncerata i snimaka koji pokazuju njegove strastvene interpretacije. Ove godine, Gugnjin je osvojio prvu nagradu na Međunarodnom takmičenju pijanista u Dubaiju izvođenjem Koncerta za klavir br. 3 u d-molu op. 30 Sergeja Rahmanjinova.

Festival takođe organizuje dva izvanredna pijanistička resitala.

U utorak, 30. jula, na koncertu pod nazivom Madžar svira Ravela, istaknuti pijanista Aleksandar Madžar izvodiće djela francuskog impresionističkog kompozitora, Morisa Ravela. Nakon debitovanja sa Berlinskom filharmonijom i Ivanom Fišerom 1990. godine, redovno nastupa širom Evrope i svijeta, uživajući u bogatoj i raznovrsnoj karijeri solističkih i kamernih koncerata. Predaje na Kraljevskom flamanskom konzervatorijumu u Briselu i na Visokoj školi za muziku i pozorište u Hamburgu.

Kuriozitet ovogodišnjeg festivala je i svjetska premijera Gekićevih kompozicija u njegovom izvođenju. Koncert Gekić svira Gekića planiran je za 12. avgust. 

Kemal Gekić, ekskluzivni umjetnik kompanije Stenvej i doživotni član Američkog Listovog društva, jedan je od najistaknutijih pijanista svoje generacije, prepoznatljiv po originalnom pristupu muzičkoj interpretaciji, ekspresivno i tehnički perfektnoj, često provokativnoj i intrigantnoj. Redovno nastupa širom planete a član je i žirija na brojnim međunarodnim klavirskim takmičenjima. Njegov tonski zapis za JVC, s Transcendentalnim etidama Franca Lista, smatra se najboljim u istoriji pijanizma. Radi kao profesor na Međunarodnom univerzitetu Floride u Majamiju (SAD) i kao gostujući profesor na brojnim univerzitetima i akademijama širom svijeta.

Svi resitali biće održani u Crkvi Sv. Duha, sa početkom u 21 čas.

            Ulaznice za koncerte uskoro će biti u prodaji preko GigsTix mreže, kako putem interneta, tako i širom Crne Gore na odabranim Tobacco S Press kioscima.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


2 × three =