Revija “Novinarstvo i film” od 15. do 17.maja u KIC-u

Na repertoaru filmskog programa KIC-a “Budo Tomović” u maju biće nova revija “Novinarstvo i film“ u okviru koje će biti prikazana filmska ostvarenja bazirana na stvarnim događajima u medijskom svijetu ili na pričama čiji su glavni akteri novinari.

Neke od tih storija koje su pretočene u filmsku formu prikazaćemo od 15. do 17.maja, u sali DODEST, od 20 sati.

Istorijsku dramu poznatog australijskog filmskog reditelja Pitera Vira “Godina opasnog življenja” (1982) koja je nastala po istoimenom romanu Kristofera Koha prikazaćemo prvog dana revije. Čudesna priča o sukobu kultura i vrijednosti prati mladog ambicioznog australijskog reportera koji izvještava o političkim previranjima u Indoneziji tokom vladavine predsjednika Sukarna. Njegov naizgled jednostavan zadatak u Indoneziji iznenada postaje opasan nakon što se pojave prvi znakovi bunta komunističke stranke. Tamo se uoči pokušaja državnog udara upoznaje sa službenicom iz britanske ambasade, ali i sa lokalnim fotografom kojeg u filmu igra glumica Linda Hant koja je osvojila prestižnu filmsku nagradu Oskar u kategoriji najbolje sporedne uloge.

Dio revije biće i film Bilija Vajdlera “Kec u rukavu” (1951) o novinaru čija je karijera krenula nizbrdo. On je cinični i amoralni reporter koji manipuliše akcijom spasavanja tragača za blagom koji je zatrpan u rudniku, nastojeći da od sebe napravi zvijezdu. Glavne uloge u filmu koji opisuje vezu između medija, vijesti koju prenose i načina na koji je ona predstavljena tumače Kirk Daglas i Džan Sterling. Na festivalu u Veneciji film je osvojio Međunarodnu nagradu, scenario je nominovan za Oskara, a reditelj Bili Vajdler nominovan je za Zlatnog lava. Film je bio daleko ispred svog vremena u prikazu medijskog cirkusa, pohlepnih profesionalaca i neumornog apetita javnosti za tragedijom uživo.

Završnicu revije obilježiće američki politički triler iz 1976. godine “Svi predsjednikovi ljudi“ koji je režirao Alan J. Pakula. Riječ je o ekranizaciji istoimene knjige koju su napisali Bob Vudvord i Karl Bernštajn i u kojoj glavne uloge igraju Robert Redford i Dastin Hofman. U središtu ove napete priče o poznatoj aferi Votergejt koja je sedamdesetih godina uzdrmala Ameriku, jesu dvojica novinara Washington Posta, koji su slučajno otkrili i raskrinkali jednu od najčuvanijih tajni američke Vlade i Bijele kuće. Kontroverzni triler o skandalu koji je doveo do ostavke predsjednika Ričarda Niksona osvojio je četiri Oskara.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


18 + 14 =