Revija queer filma u organizaciji NVU ŠkArt i CUT-UP production

Revija queer filma u organizaciji NVU ŠkArt i CUT-UP production nastaje kao potreba za preispitivanjem odnosa kulture i društveno-političkog aktivizma, da li i u kojoj mjeri umjetnost može izazvati  promjenu i kakav je širi društveni uticaj filmova čije teme preokupiraju LGBTIQ+ zajednicu.

Revijom, koja se održava od 17. do 20. oktobra 2023, biće obuhvaćen filmski program uz gostovanja istaknutih regionalnih imena iz oblasti filma. Sve filmove će predstaviti autorke i autori koji će ujedno i diskutovati o temama relevantnim za LGBTIQ+ zajednicu u cilju uključivanja javnosti u teme kojima se svakodnevno bavimo.

Tokom četiri dana u nezavisnom kulturnom centru „201 Engaging Space“ biće prikazana tri dokumentarna filma. Reviju će otvoriti „Nun of Your Business“ Ivane Marinić Kragić, višestruko nagrađivani film koji se bavi jednim specifičnim ljubavnim odnosom u strogom crkvenom okruženju. Tema filma „LGBT SLO 1984“ Borisa Petkoviča je razvoj LGBT pokreta u Sloveniji uz pomoć subkulturnih i umjetničkih inicijativa tokom burnih društveno-političkih prevrata na našim prostorima. U filmu „Ex You“ rediteljka Milina Trišić razgovara sa tri transrodne osobe iz različitih zemalja regiona, time stavljajući u fokus preplitanje ličnih i društvenih sukoba koje svakodnevno prolaze. Revija filmova finansira se sredstvima sa konkursa Ministarstva kulture.

Posljednje večeri, 20. oktobra, kojom obilježavamo Neđelju ponosa 2023, biće predstavljeni kratki eksperimentalni filmovi polaznica i polaznika II škART REZIDENT programa koji je održan u Tivtu tokom juna 2023. godine. Ovi filmovi predstavljaju pokušaj odgovora na pitanje šta sve može da podrazumijeva pojam queerness u filmu i umjetnosti. O svojim filmovima će govoriti Ana Raičević, Krsto Giljen i Pavle Korać. Tokom revije biće prmovisana nova publikacija NVU ŠkArt pod nazivom Moje tijelo je sredstvo borbe.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eleven + twelve =