Revija “Scenario – filmski roman” IV


Kultna kinematografska ostvarenja nagrađivana za scenario biće na repertoaru i u okviru četvrte u nizu revije „Scenario – filmski roman“ koju će filmski program Kulturno – informativnog centra “Budo Tomović” organizovati od 10. do 12.oktobra.

Početak revije obilježiće film Stivena Spilberga „Boja purpura“ (1985) snimljen prema istoimenom romanu dobitnice Pulitzerove nagrade Alis Volker. Film govori o problemima sa kojima se suočavaju mlade crnkinje tokom ranog dvadesetog vijeka uključujući siromaštvo, rasizam i seksualnu diskriminaciju. Nominovan je za jedanaest Oskara (uključujući najbolji film, najbolju glumicu za Goldberg i najbolju sporednu glumicu za Avery i Winfrey), a glavne uloge u filmu igraju Deni Glover, Vupi Goldberg i Opra Vinfri.

Američku kostimiranu dramu „Opasne veze“ iz 1988. snimljenu po romanu Šoderloa de Lakloa prikazaćemo drugog dana revije. Ovo je priča o francuskim aristokratama koji manipulišu životima svojih prijatelja i rivala. Film je nominovan za sedam Oskara, između ostalih i za najbolji film, a osvojio je tri za najbolji adaptirani scenario, za najbolji kostim i za najbolju scenografiju. Glen Klous je bila nominovana za Oskara za najbolju glavnu, a Mišel Fajfer za najbolju sporednu glumicu.

Humorističnu dramu „Stranputice“ iz 2004. godine koju je režirao Aleksandar Pejn, publika će moći pogledati posljednjeg dana revije. Riječ je o adaptaciji istoimenog romana autora Reksa Piketa u kojoj dva prijatelja putuju vinskim putem Kalifornije pokušavajući ponovo proživjeti mladost. Film je osvojio prestižnu filmsku nagradu Oskar u kategoriji najboljeg adaptiranog scenarija, a pored toga bio je nominovan u još četiri druge kategorije, uključujući one za najbolji film i režiju.

Filmovi će biti prikazani u sali Dodest, sa početkom u 20 sati.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


9 + 9 =