Revija “Scenario – filmski roman” V


Završnicu ovogodišnjeg filmskog programa KIC-a “Budo Tomović” obilježiće peta u nizu revija “Scenario – filmski roman” u okviru koje će kao i svih prethodnih puta dio repertoara biti filmska djela nagrađivana za scenario od strane istaknutih filmskih institucija.

Revija će biti organizovana od 14. do 16.novembra u sali Dodest, od 20 sati.

Oskarom nagrađena kriminalistička drama “Dvostruka igra” (2006) u kojoj glume Leonardo Dikaprio, Met Dejmon i Džek Nikolson otvoriće reviju u poneđeljak, 14.novembra. Nakon niza avanturističkih filmova, režiser Martin Skorsez vratio se u poznatiju formu sa ovom superiornom pričom o policajcima i gangsterima u Bostonu zasnovanoj na hongkonškoj kriminalističkoj drami “Pakleni poslovi”. Riječ je o upečatljivom, intelektualno angažovanom filmu koji istražuje duboke teme identiteta i pripadnosti. Osvojio je brojne nagrade uključujući nagradu za najbolji film i najbolju režiju.

Britansku komediju “Do gole kože” iz 1997.godine u kojoj nezaposleni prijatelji odlučuju da pokrenu sopstvenu emisiju u stilu “Čipendejlsa” kako bi brzo povratili svoje bogatstvo prikazaćemo drugog dana revije. Ova komična drama osvojila je BAFTA i Evropsku filmsku nagradu za najbolji film 1997. godine, a Robert Karlajl je osvojio BAFTA nagradu za najboljeg glumca u glavnoj ulozi. Nominovan je za Oskara za najbolji film, najbolju režiju, najbolji originalni scenario i najbolju originalnu muziku za mjuzikl ili komediju, osvojivši posljednju.

Američku crno-bijelu komediju “Broadway Danny Rose” (1984) koju je napisao i režirao Vudi Alen publika će biti u prilici da pogleda posljednjeg dana revije. Radnja filma smještena je u današnje vrijeme i nije ni manje ni više vanvremenska od bilo kog drugog Alenovog filma. U brodvejskom restoranu grupa komičara razmjenjuje stare priče o svijetu šoubiznisa. Kako razgovor odmiče, prisjećaju se Denija Rouza, agenta koji pomažući klijentu, biva uvučen u ljubavni trougao.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


15 + seven =